IT smerove u Novom Sadu upisalo 2.000 studenata


Oko dve hiljade đaka upisalo je prošlog upisnog roka IT smerove
na fakultetima Novosadskog univerziteta, podaci su iz najnovije studije "ITC Serbia - At a Glance".

Iako se ovaj broj na prvi pogled može činiti kao velik, pitanje je koliko njih će završiti u roku, koliko će ostati da živi i radi u Novom Sadu, i koliko će se odlučiti za karijeru u programiranju. Zbog svega navedenog, problem nedostatka kadrova sa kojim se suočavaju domaće IT kompanije ostaje prisutan.

Direktor Vojvodina IKT Klaster i jedan od autora studije, Milan Šolaja, kaže za 021.rs da ovaj deficit kadrova nije karakterističan samo za Vojvodinu i Srbiju.

"To je problem koji postoji u dobrom delu razvijenog sveta, jer školski sistemi nigde nisu uspeli da isprate niti predvide takvu ekspanziju IT sektora", navodi on.

Uprkos tome, IT sektor konstantno pokazuje dvocifren rast, pa je tako izvoz u ovoj oblasti veći od izvoza malina i kukuruza, proizvoda koji inače godinama čine najveći deo spoljnotrgovinske razmene države.

IT i telekomunikacije se naročito povoljno razvijaju u Vojvodini, a Novi Sad je grad sa najviše IT stručnjaka po glavi stanovnika. IT kompanije posluju u 23 grada širom Srbije, a pretežno u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO