Grad po meri čoveka: Rotkvarija po meri pešaka


“Betonizacija” gradova polako uzima danak, slobodnog prostora
je sve manje, a nedostaje i zelenih površina. “Grad po meri čoveka” sve se više spominje, a upravo je to jedan od osnovnih principa održivog razvoja.

Studenti arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka, u okviru Urbanističkog projektovanja, uče kako da prinicipe održivog razvoja primene u svojim radovima, pa buduće arhitekte imaju priliku da pokažu kako vide Novi Sad u budućnosti. Isidora Kisin, sada studentkinja master studija, imala je zadatak da uredi Rotkvariju, odnosno Ulicu Pavla Papa s okolinom, a pošto je projekat radila na četvrtoj godini, kasnije ga je razradila i iskoristila za diplomski.

- Akcenat je bio na valorizaciji prostora, a pošto je reč o “živom” delu grada na nama je bilo da prosudimo šta je važno za to područje, kao i šta bi se moglo poboljšati - objasnila je Isidora Kisin za Dnevnik.

Sagovornica Dnevnika kaže da joj je prostor već bio poznat, budući da je Ulicu Pavla Papa često koristila kao prečicu, od Bulevara do centra grada. Po njenom mišenju osnovni problem tog područja je, pre svega, saobraćajna mreža, jer je većina ulica veoma uska i nisu pogodne za kolski saobraćaj, a najbolji primer za to je Ulica Stefana Stefanovića.

- Nama, urbanistima, najviše upada u oči nepostojanje javnog prostora, osim autobuskog stajališta preko puta SNP-a u Uspenskoj ulici - naglasila je Isidora. - Problem nepostojanja javnih prostora i rešavanje, za stanovnike, veoma bitne saobraćajne mreže, su dve glavne stavke na kojima sam zasnovala rad.

Iako su ulice u pomenutom delu grada veoma uske, kako bi ih proširila naša sagovornica nije na svim mestima uklanjala objekte, kao što je to na primer učinila u Ulici Stefana Stefanovića. Objasnila nam je da su porodične kuće tu prilično lošeg kvaliteta, pa ih je zbog toga uklonila, te je ulicu proširila, uvela dovoljno široke trotoare i kolovoz, a zatim prizemlja zgrada otvorila za korisnike.

- Neke ulice, poput Šafarikove i Pap Pavla (od hotela Centar do prve raskrsnice), sam jednostavno zatvorila za saobraćaj – objasnila je studentkinja master studija.

Isidora je kroz sredinu poslednjeg bloka uradila upravo ono što je generalnim planom grada i predviđeno - uvela je još jednu ulicu koja kosom saobraćajnicom, po dužini preseca ceo blok, a Ulicu Pavla Papa je, kao važnu saobraćajnu i pešačku prečicu, zadržala i uredila je kao pešačku ulicu.

- Postojeće prizemne objekte sam revitalizovala, kako bih zadržala tu čovekomernost Ulice Pap Pavla i duh centra Novog Sada i arhitekture s kraja 19. veka, koja odiše akademskim klasicizmom – napomenula je Isidora Kisin.


Kej i Tvrđava kao dobar primer

- I laici bi rekli da je, „na oko”, najlepša arhitektura u samom centru, u Zmaj Jovinoj, možda Pašićevoj, u Dunavskoj... – smatra Isidora Kisin, i dodaje da je to najpre asocira na Novi Sad. - I kada bih mogla, tu, za sad, ne bih ništa menjala, jer su ulice, što se tiče namene objekata, popločavanja, fasada, dobro uređene, a ima i neophodnog zelenila. Ne treba zaboraviti ni Kampus i Tvrđavu, kao ni Kej, koji je takođe odlično uređen, a glavni pokazatelj za to su ljudi, naročito mladi, koji se na tim mestima leti rado okupljaju.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO