"Divan" u Almaškom kraju - "Šetnja kroz nasleđe" sa gošćom iz Marseja


"Šetnja kroz nasleđe" je projekat Fondacije Novi Sad 2021, koji
ima za cilj otkrivanje i popisivanje zaboravljenog i uspavanog kulturnog nasleđa u lokalnim zajednicama kako bi se ono, na neki način sačuvalo i iskoristilo. Na tu temu održan je "Divan" u Almaškom kraju sa gošćom iz Marseja koja je prenela iskustva iz tog grada.

Virginie Lombard je iz Marseja, drugog po veličini, ali najsiromašnijeg grada Francuske, koji je imao veoma lošu reputaciju, zbog socijalne strukture, kriminala i nezaposlenosti, naročito severni deo. Tokom 2013, kada su bili evropska kulture, uspeli su da promene taj imidž, aktivirajući turističke potencijale, pre svega ogromno industrijsko nasleđe.

"Danas, mi imamo 10 odsto nasleđa u ovoj oblasti pod zaštitom. Tokom perioda te godine kulturne prestonice, mi smo uhvatili zamah i uspeli da promenimo imidž grada, i privučemo turiste", rekla je ona.

Organizovali su i kooperaciju „Severni hotel", neku vrstu zadruge koja pomaže ljudima da udruženi zarađuju od turizma. Može li Novi Sad isto? Za početak, potrebno je napraviti popis onoga što imamo a ne koristimo. Lokalne specifičnosti, priče i naravno objekti, sve ono što nazivamo nasleđem.

Inicijativa mora doći od građana, pa je glavni zadatak zainteresovati ih da se uključe. Lokalna udruženje već postoje, poput Almašana ili Kulturnog Novog naselja, ali potrebno da se uključe i ostali kako bi Novi Sad, otkriv i na pravi način iskoristio ono što poseduje.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO