Buka uznemirava polovinu stanovništva u Novom Sadu


Na društvenim mrežama građani se često žale na visok intenzitet
buke u centru grada. I rezultati monitoringa u poslednje vreme pokazuju da je nivo buke na mernim mestima u dvorištima u Partizanskoj 37, Sportskog centra „Sajmište“ i vrtića „Guliver“ na Novom naselju, kao i stanici u Univerzitetskom kampusu, u svako doba dana bio iznad propisanih graničnih vrednosti.

Kao najtiši deo grada, bar po rezultatima monitoringa, pokazao se Petrovaradin, gde nivo buke na mernom mestu u dvorištu Osnovne škole „Jovan Dučić“ nije prelazio propisane granične vrednosti.

U Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine navode da su, u zavisnosti od namene prostora, i to za različite zone i doba dana, propisane odgovarajuće granične vrednosti nivoa buke u životnoj sredini. Saobraćaj se, po istraživanjima, pokazao kao osnovni uzrok buke u gradu. Zbog toga načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju na Institutu za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Sanja Bijelović kao jedno od potencijalnih rešenja vidi regulaciju saobraćaja, koja je, prema njenim rečima, već započeta.

Programom merenja buke u životnoj sredini na teritoriji grada za 2019, 2020. i 2021. godinu predviđeno je istih osam mernih mesta koja su, kao i prethodnim Programom, odabrana kao reprezenti pojedinih naselja različite namene prostora. U zavisnosti od postojećeg stanja izgrađenosti, načina korišćenja zemljišta, kao i po planiranim namenama prostora, određene su akustičke zone na teritoriji grada. U Upravi za zaštitu životne sredine navode da je kompletna analiza broja i rasporeda mernih mesta moguća, pre svega, na osnovu strateških karata buke koje grad Novi Sad nema. One su trenutno u pripremi, a nakon što budu završene, pristupiće se izradi akcionog plana zaštite od buke u životnoj sredini grada Novog Sada, navode u Gradskoj upravi, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO