200 vreća prikupljenog smeća na Fruškoj gori


Na Fruškoj gori bilo je radno jer su ekološku svest pokazali
zaposleni u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nacionalnom parku "Fruška gora", kompaniji "NIS Gasprom" i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode koji su danas prikupljali smeće.

Inače, ovaj dan svuda u svetu se obeležava kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme, ali se čini da kod nas taj datum baš i nije toliko poznat.

Nekoliko sati posla, 60 zaposlenih i oko 200 vreća prikupljenog smeća, rezultat su današnje akcije te četiri institucije.

"Mi već nekoliko godina zaredom sprovodimo ovakve akcije i čini nam se da je sve manje i manje smeća, odnosno da su ljudi kod nas polako postali svesni da moraju da čuvaju životnu sredinu", kaže Oliver Fojkar, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

"Izuzetno mi je drago što učestvujem u ovako važnom događaju koji okuplja institucije koje sistemski brinu o prirodi. Ulaganje u zaštitu životne sredine deo je našeg strateškog opredeljenja da efikasno upravljamo kompanijom i jedan od naših glavnih prioriteta", kaže Ulrih Pebal, NIS.

"Nije tako strašna situacija sa smećem, ali kažem od 150 do 200 džakova sa smećem, još ne znamo tačno je prikupljeno, stavljeno na asfaltni put, pa ćemo usput uz pomoć komunalne službe da se odnese to smeće", kaže Miroslav Jakovački, NP "Fruška gora".

"Ne smemo biti nemarni i to je samo današnja jedna u nizu poruka koju mi različitim akcijama šaljemo ovaj put sa kolegama iz drugih firmi", kaže Brankica Tabak, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Slične akcije organizuju se svakog meseca, ali o zdravoj životnoj sredini treba voditi računa svakodnevno, što pojedini zaista čine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO