10 godina tradicionalno dobar provod u jedinom u Evropi IT kampu za decu


Ideja o kompjuterskom kampu za decu potekla je u junu
2007. godine od mog sina Teodora, tada devetogodišnjaka.

Početkom raspusta rekao je da ne bi da putuje nigde, ni na more ni na planinu, jer tamo nema računar. U to vreme imali smo samo jedan PC kod kuće koji je on željno čekao da zaposedne za vreme raspusta i igra video igre, jer mu je ta zabavna aktivnost bila ograničena tokom školske godine na dva dana nedeljno po sat - dva.

Trebalo je naći mesto gde se aktivnosti podudaraju sa njegivim hobijem, ali takvog mesta u Srbiji nije bilo. Guglanjem smo tražili kamp i otkrili da bi to mogao biti kompjuterski kamp, a on  je uzbuđeno rekao: mama, mama, napravi mi jedan takav kamp!  Istraživanjem smo otkrili da je u USA u to vreme bilo 1300 kompjuterskih kampova za decu, a u Evropi ni jedan (koliko nam je poznato, i danas smo jedini kamp te vrste u Evropi). Prvi kompjuterski kamp nastao je u USA još davne 1984 godine, kaže osnivačica Komp Kamp-a.

Odlučila sam da napravim kamp inspirisana željom mog sina. I danas često govorim:
slušajte svoju decu, imaju sjajne ideje!

U narednih 4-5 meseci napravila sam prvo web site (jer mi je druga profesija web i grafički dizajner, prva je turizmolog), a zatim sam pisala projekat još oko 4-5 meseci i podnela ga na pregled i odobrenje u Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Pokrajinski sekretarijat za demografiju i brigu o deci. Od njih sam dobila pozitivno mišljenje i prvu pomoć i podršku, te sam projekat predstavila i Republičkom sekretarijatu za obrazovanje, kao i  Ministarstvu za telekominukacije i informacionu tehnologiju, u to vreme odeljenje Digitalna agenda. I od ovih ustanova sam dobila pohvale za projekat i logističku podršku.

Projekat je registrovan i zaštićen kao intelektualna i idejna kocepcija.

Tokom 9 godina postojanja menjali smo 3-4 puta mesta boravka, tražeći interesantna mesta u ruralnim sredinama i u harmoniji sa prirodnim okruženjem.

Kamp sa prenoćištem je generalno najlepše mesto na svetu za decu, koje se pamti celog života. Naš Komp Kamp se održava u 3 smene po 14 dana, od 1.jula do 25.avgusta. Deca se pre svega odmaraju od školskih obaveza i gradske buke. Tu postaju nezavisni, samostalni i samopouzdani.


Dan u kampu počinje jutarnjom gimnastikom u prirodi, a zatim se grupe formirane po interesovanju aktivno bave ili programiranjem, ili kreativnim radom u likovnoj radionici ili sportom ili snimanjem filma u filmskoj radionici. Poslednje dve godine imamo i Komp Kamp bašticu na maloj površini, gde deca seju i uzgajaju razne biljke, kojima je vreme sadnje juli-avgust. Svako jutro i veče baštica se zaliva i čupka trava, a usput i ukrašava kreacijama iz likovne radionice, kaže osnivačica Komp Kamp-a.


Dnevni raspored tokom dana je na smenu u pomenutim radionicama i aktivnostima, tako da svi imaju podjednako rasporedjeno vreme u svim aktivnostima.

Na primer, na računarima programiraju pre podne jedan i po sat i popodne jedan i po sat, a u večernjim časovima su jedan sat na internetu, slobodne aktivnosti.

Unplug način života u Komp Kampu je posebna priča:
najinteresantnije je da deca tokom dana ne koriste svoje mobilne telefone, nego se druže i zabavljaju uživo. Telefoni su isključeni sve do posle večere, kada ih uzimaju samo na kratko da se jave roditejima. Često se dešava da čak i zaborave da se jave, pa roditelji zovu da čuju šta se desilo.


Večeri provodimo uz gledanje dobrih filmova za decu, uz gitare i maskenbal uz logorsku vatru.

Ukupna obuka na računarima je u proseku oko 50 - 60 sati za 14 dana.

Ko radi u kampu: IT studenti (stalni predavači su sa univerzite iz sveta, Ryerson University i iz Katara), mentori su Epix i MadHeadGames kompanije. Master pedagozi i nastavnici fizičkog vaspitanja brinu o deci 24 sata.

U kamp decu registruju isključivo roditelji, putem našeg web sajta, uz uslov da su deca uzrasta od 8 do 15 dodina. Ponekad napravimo izuzetke, za mladjeg brata ili sestru koji su uzrasta 6-7 godina, kao i za naše stalne kampere, koji su danas već u dvadesetim godinama, i oni  su uglavnom predavači mladjoj generaciji ili asistenti u radionicama.

Posebnih uslova za registraciju nema, važno je da su deca zainteresovana za rad na računaru, te tako stiču drugare uživo po istom interesovanju.

Naša deca su vrlo uspešni i vredni đaci. Dolaze deca koja kasnije zauzimaju pozicije game dizajnera u afirmisanim, velikim kompanijama ili decu koja su upisala srednje računarske gimnazije, gde postižu sjajne uspehe na hakatonima, a sa početnim motivacijama koje povuku iz Komp Kampa.

Kako roditelji mogu da prepoznaju da je njhovo dete talentovano za programiranje? Presudne su želja i ambicija za programiranjem, potrebno je da roditelji podrže svoje dete i da mu dopuste da se oproba u ovoj oblasti.

U okviru programiranja u našem Komp Kampu deca uče nekoliko softvera, prilagodjeno njihovom uzrastu,  i prave svoje video igre, web sajtove ili aplikacije. Neki od programa su Unity, Blender, Fusion, HTML&CSS, PHP, Adobe paket. Najmladji uče Scratch ili kodiraju na Code.org.
Najstariji uče čisto programiranje, Java, Python, C , C++.

Za letnju šemu učenja, vrlo je važno da to što uče bude zabavno, da se mrda i kreće što pre i daje brzo vidljive rezultate, zbog kratkog, 14-dnevnog boravka.

Mi u kampu se trudimo da neformalnim obrazovanjem ispunimo pukotine koje nažalost, iako opravdano (to je druga priča) postoje u IT obrazovanju u osnovnim i srednjim školama kod.

Želim da pomenem činjenicu da se 75% kampera vraća u kamp da uči dalje, što govori u prilog kvaliteta našeg rada i njihovog zalaganja. Ti ponovo-dolazeći Komp Kamperi postaju predavači u kampu ili bar asistenti, kaže osnivačica Komp Kamp-a.


Često pitanje dece, a i roditelja je: koliko godina je potrebno da neko postane uspešan programer?

Nisu u pitanju godine tj. vreme. U pitanju je trud, zalaganje i posvećenost, a za to, nažalost još uvek ne postoji vremensko merilo. Može neko i posle završenog fakulteta i posle 5 godina od završenog fakulteta da ne bude uspešan programer, a moguće je da se izrodi savršen programer i za dve godine! Sve zavisi od ličnog truda i spremnosti da se posveti radu.

Za kraj da se pohvalimo i da smo ponosni što smo nominovani za nagradu u Briselu, 2012. od Evropske komisije u oblasti IT Inclusion.

Više informacija na: compcamp.net

POPULARNO