Završena prva i druga faza - Novi park u Novom Sadu gotov za godinu dana


Dan parkova prvi put je obeležen 1999. godine, a u Srbiji se
obeležava od 2001. Stručnjaci ukazuju na to da je problem zaštite prirode i nacionalnih parkova u Srbiji velik, a da je najveći krivac čovek.

Obeležavanje tog dana trebalo bi da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina.

Kamenički, Dunavski i Futoški park najpoznatije su novosadske oaze, koje su zbog svog značaja pod zaštitom države. Međutim, ništa manje nisu bitni i ostali mini-parkovi u kojima mnogi sugrađani, predahnu od svakodnevnih obaveza.

Procenat zelenih površina u gradu kreće se od 5 odsto u centru grada do maksimalnih 15 odsto u pojedinim delovima grada.

Međutim, prema standardima EU taj procenat bi trebalo da se kreće od 20 do 25 odsto.

Taj procenat novosadskih zelenih površina porašće izgradnjom velikog parka na prostoru od 3.5 hektara koji se nalazi između Novog Naselja i Nove Detelinare.

Kako kažu u Gradskom zelenilu, završena su prva i druga faza, koje između ostalog podrazumevaju krčenje divljih deponija koje su se godinama nalazile na tom mestu.

"Posadili smo 215 novih stabala, tamo gde sigurno po projektu neće biti građeni objekti i sačuvali sto starih stabala i nadam se sistema za navodnjavanje.

Prema proceni Gradskog zelenila, on bi trebalo da bude gotov za godinu dana, a u sklopu akcije "Parkovi umesto deponija", koja je pokrenuta krajem 2014", kaže Ivan Nožinić iz Gradskog zelenila.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO