Zahvaljujući tituli EPK: Posle 300 godina sređuje se Gradić - nova škola, Trg slobode i Pozorišni trg dobijaju novi izgled...


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je
konferenciji ,,Neutralno’’ na kojoj se predstavljaju različite prakse u Evropi i regionu o održivosti kulturnih prostora. Konferenciju organizuje Fondacija ,,Novi Sad 2021’’ na Dan pobede nad fašizmom, a prisutnima su se takođe obratili direktor Fondacije Nemanja Milenković i predsednik EUNIC klastera Srbije Johanes Iršik.

- Početna godina je najteža i najmanje su rezultati vidljivi za javnost, jer su brojni procesi u pripremnoj fazi, ali mnogo toga je već očigledno. Počeli su radovi na omladinskom kreativnom polisu na prostoru tzv. ''kineske četvrti'', što je od značaja za grad i mimo ovih evropskih projekta, jer podiže kvalitet života pre svega za mlade, kulturne poslenike i nevladin sektor, i tako nešto nema niko u Srbiji. Počeli smo da investiramo u kulturne stanice u različitim delovima grada, kao što je na primer stara ''Svilara'' na Podbari, i to je poklon Almašanima povodom 300 godina postojanja najstarijeg dela grada. Ogroman je benefit za grad od EPK, i za gradski budžet i za privredu, i za ljude koji dobijaju finansijsku podršku od uprave i Fondacije kroz projektno finansiranje. Imaćemo i snažne finansijske podsticaje od pokrajine i republike, ali pre svega gradimo neuporedivo bolji imidž Novog Sada i Srbije. Imamo 40 posto više turista u prva tri meseca 2018. nego u istom periodu prošle godine, a 2017. je bila najbolja do sada. Takođe, pluralizam mišljenja je bogatstvo koje nam je donela titula, i godinu dana otvorenog dijaloga pokazalo je dobre rezultate na primeru transformacije ''kineske četvrti''. Bili smo uporni, jer je važno da građani razumeju zašto je ovo značajno za njih, a politička stabilnost je preduslov da se savladaju sve prepreke - istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima Nemanje Milenkovića zahvaljujući tituli EPK dešavaju se procesi nezabeleženi u novijoj istoriji grada.

- Posle 300 godina sređuje se podgrađe Petrovaradinske tvrđave, posle 200 godina sređuje se industrijsko nasleđe tj. ''Svilara'' postaje kulturna stanica. Posle 100 godina transformiše se devastirani prostor ''kineske četvrti'', posle 100 godina Muzička škola dobija stalno prebivalište, posle 70 godina Trg slobode, Pozorišni trg i Ulica Kralja Aleksandra dobijaju novi izgled. Prvi put Novi Sad dobija gradsku koncertnu dvoranu i male urbane celine koje građani uređuju kroz projekat ''Nova mesta'', a suština je da kultura postane način života i da ujedini građane, ustanove kulture i nevladine organizacije oko programa kulturnih centara – naglasio je Milenković.

Predsednik EUNIC klastera Srbije Johanes Iršik rekao je da je impresioniran onim što je urađeno do sada u okviru projekta ,,Novi Sad 2021’’, a da će konferencija ,,Neutralno’’ doprineti rešavanju pitanja vođenja i finansiranja kulturnih prostora, ali i njihovog povezivanja sa sličnim prostorima iz drugih evropskih gradova.

foto: NSinfo