Vojvodina veliko gradilište: Mostovi, novi bulevar, Letenka, 16 radnih zona, demontaža mosta u NS...


Do kraja meseca se očekuje raspisivanje javnih nabavki za
nekoliko važnih projekata u Vojvodini: nastavak izgradnje Narodnog pozorišta u Subotici, drugu fazu izgradnje zgrade Radio-televizije Vojvodine, objekta „Letenka”, kao i za projektovanje saobraćajnice između Novog Sada, Zrenjanina i Borče, Sentandrejskog puta u Novom Sadu kao i dvorca Heterlend kod Novog Bečeja.

Vojvodina je postala veliko gradilište. U opštinama se završava uređivanje 16 radnih zona za privlačenje domaćih i stranih investitora, niču nove fabrike, renoviraju se škole i bolnice, grade se putevi... Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine, kojoj je prošla godina bila praktično prva budžetska godina, dodelila 8,2 milijardi dinara za realizaciju 185 projekata u 44 vojvođanske opštine.

Za finansiranje i sufinansiranje saobraćajne infrastrukture u 25 lokalnih samouprava izdvojila je ukupno 2.211.649.326,03 dinara. Kako to Uprava u svom izveštaju od prošlog meseca navodi, od tih para, oko 142 miliona dodeljena su opštini Bač za rekonstrukciju lokalnog puta do Plavne, što će doprineti ne samo boljoj povezanosti sa susednim opštinama nego će se saobraćaj bezbednije odvijati uz Dunav, čime se prate preporuke EU definisane u Dunavskoj strategiji. Prošle godine preko Uprave isplaćeno je gotovo 800 miliona dinara i za radove na „Žeželjevom” mostu u Novom Sadu, a ove godine je obezbeđeno 800 miliona dinara za završne građevinske radove i demontažu postojećeg mosta.

Izgradnja omladinskog naselja „Letenka” na Fruškoj gori biće započeta ove godine. Realizacija projekta je predviđena kroz trogodišnje finansiranje, a ukupno procenjena vrednost mu je 1,65 milijardu dinara.

Za prvu godinu finansiranja preko Uprave za kapitalna ulaganja je predviđeno 350.000.000 dinara. Na Letenki će se graditi hotel, smeštajni paviljoni, zatvoreni bazen, sportske dvorane, veći broj sportskih terena... „Letenka” je jedan od projekata Pokrajinske vlade u cilju povećanja atraktivnosti i razvoja turizma na Fruškoj gori, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO