Usvojen predlog leks specijalisa: Gradnja krajem avgusta - jeftini stanovi, po ceni od najviše 500 evra


Vlada Srbije je jutros usvojila predlog leks specijalis zakona za
izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, izjavila je jutros potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i najavila da gradnja može da počne već krajem avgusta u Vranju, Kraljevu i Nišu.

U pitanju je Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

"Zakon je usaglašen sa svim ministarstvima u vladi i danas je usvojen na sednici vlade i ja ga očekujem naredne nedelje u parlamentu pred poslanicima", rekla je Mihajlović tokom obilaska gradilišta "Zemunske kapije", gde će se nalaziti i jedan ogledni stan za pripadnike snaga bezbednosti.

Mihajlović je rekla da će se jeftini stanovi, po ceni od najviše 500 evra po kvadratu, graditi prvo u Vranju, Kraljevu, Nišu i Beogradu pošto već imaju spremne lokacije. Planirano je da stanovi budu izgrađeni i u Novom Sadu.

"Krajem avgusta možemo očekivati početak radova u Vranju i Kraljevu, kao i u Kišu, gde su potpuno pripremljene lokacije. Za Beograd čekamo da se konstituiše nova gradska vlast, pa da počnemo razgovore", rekla je Mihajlović i dodala da će se u Kraljevu, Vranju i Nišu graditi po 170 stanova, a u Beogradu da je predviđena gradnja 400 stanova.

Podsetimo, izgradnja jeftinih stanova trebalo je da počne još u martu, kako su to zvaničnici najavljivali, ali se to nije dogodilo, kako su za Insjader ranije naveli u resornom Ministarstvu, zbog spore birokratije.

Dodajmo da je leks specijalis zakon poseban zakon kojim se ovaj projekat proglašava projektom od nacionalnog značaja za državu Srbiju. Donošenje ovakvih zakona podrazumeva da se, zarad višeg državnog interesa, primenjuje taj novi zakon dok se postojeći zakoni suspenduju. To znači da leks specijalis ukida licitacija za prodaju zemljišta, suspenduje zakone poput Zakona o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije.

Tako su Beograd na vodi i izgradnja Južnog toka proglašeni projektima od nacionalnog značaja za Srbiju i zbog njih je isto donet leks specijalis.

izvor: Tanjug, 021.rs, Insajder, agencije, foto: NSinfo, ilustracija