Uređenje malih javnih površina: Građani biraju konkretne lokacije - nove klupe, stolovi, nadstrešnice...


Konkurs „Nova mesta – Mikrogranting” za uređenje malih
javnih površina u Novom Sadu i zoni koja obuhvata Sremske Karlovce, Beočin i Irig, otvoren je do 20. maja.

U okviru toga građani imaju priliku da sami izaberu konkretne lokacije i do kraja realizuju svoje ideje za njihovo uređenje. Da bi se prijavili na konkurs, zainteresovani ne moraju da imaju predznanje o arhitektonsko-urbanističkoj praksi ili hortikulturi, a za sve tehničke i administrativne postupke inicijatori predloga imaće stručnu pomoć i podršku.

Svoje predloge i pitanja građani mogu poslati na imejl-adresu predlog@ns2021.rs ili svakog ranog dana od 10 do 12 časova pozvati broj 060/72-02-116.

Građani mogu postavljati nove klupe, stolove, nadstrešnice, kante za otpatke, ukrasne žardinjere, držače za bicikle, pergole i slično, mogu se baviti ozelenjavanjem površina, čišćenjem prostora, kulturnim aktivnostima, urediti prostor za boćanje, šah, skejt-park ili kreativno izražavanje... Predložena mesta moraju biti javne površine koje su svima dostupne, nikako privatni posedi i dvorišta ili pod zaštitom države.

Udruženjima građana i stambenim zajednicama čije predloge stručni žiri budu izabrao kao najbolje, biće odobren maksimalno 350.000 dinara.

Konkurs je raspisala Fondacija „Novi Sad 2021” i realizuje se u saradnji s Društvom arhitekata Novog Sada.

izvor: agencije, foto: NSinfo