"Ukidanje Zakona o umanjenju penzija značilo bi manje penzije za 80% penzionera"


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da bi ukidanje Zakona
o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera, što Vlada Srbije ne želi, već se traži način kako da se fazno ponovo pređe prethodni sistem - redovno dvogodišnje usklađivanje penzija.

Brnabić je tako, novinarima u Subotici, prokomentarisala navode da je Misija MMF sugerisala predstavnicima vlasti da ukinu krizne mere za penzionere, odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzije, koji je na snazi već četiri godine.

Kako je rekla, već duže vreme se o tome razgovara sa MMF-om, a ona će sama za nekoliko dana imati sastanak sa njihovim predstavnicima.

"Važno je da o tome razmišljamo racionalno, ne možemo samo da vratimo penzije onako kao što MMF traži na pređašnj nivo, zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera umanjujete penzije", rekla je Brnabić.

Ona je pojasnila da postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama kojima se one nikada nisu umanjile, zatim oni kojima su tada penzije umanjene, ali su u poslednje tri godine povećane više nego što je bilo umanjenje, kao i grupa kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije.

"Ne možemo jednostavno da kažemo - taj zakon se ukida, zato što nikome nećemo umanjivati penzije. Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na jedan normalni sistem, da se dvogodišnje usklađuju penzije, sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati", rekla je Brnabić.

Navela je i da je MMF rekao da je Srbija apsolutni šampion i primer odgovornog vođenja fiskalne politike i odgovorne implementacije aranžmana, te da je državna kasa stabilna i ponovila da vlada, uz trenutni rast, planira još jedno povećanje plata i penzija.

"Upravo zbog toga, ako planiramo još jedno povećanje, onda nema više govora da ukidamo zakon i da se vratimo gde smo bili. Ne možemo, i nećemo da se vratimo gde smo bili, želimo da razgovaramo o tome kako da, na većem nivou penzija, možemo da pređemo na redovno dogodišnje usklađivanje", zaključila je Brnabić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: adamr/freedigitalphotos.net

POPULARNO