Ugrožen redovan prevoz, fale vozači - Šoferi traže veće plate, u Evropu otišlo oko 5.000


Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju
i vezama Vojvodine odlučio je da se obrati nadležnim državnim službama sa zahtevom da se zarade u komunalnom sektoru ove godine povećaju deset procenata.

Traže i da se ukine privremena zabrana zapošljavanja zbog činjenice da u svim saobraćajnim preduzećima u Pokrajini nedostaju vozači. Pri tom, saglasnost od nadležnih organa za zapošljavanje novih izostaje, pa su mnogo vojvođanske autobuske linije ugrožene.

Sindikalci saobraćaja i veza Vojvodine ukazali su na problem masovnog odliva profesionalnih vozača u inostranstvo, čime je ugrožen redovan prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, ali i regionalnom i međunarodnom. Po njihovim mišljenju, razlozi masovnog odlaska vozvača u inostranstvo su izuzetno male zarade, koje su pri tom od 2014. godine dodatno smanjene deset odsto, veoma teški uslovi za rad zbog starosti autobusa i drugi zakonski propisi.

Moguće rešenje tog problema Pokrajinski odbor sindikata vidi u efikasnijem sistemu školovanja i obuke novih vozača, kontinuiranim ulaganjima poslodavaca u zaposlene kroz pružanje odgovarajuće obuke, usavršavanje i napredovanje, ali i prilogađavanju zakonske regulative na način na koji su to činile druge zemlje regiona.

Nedavno je obelodanjen podatak da je samo u poslednjih nekoliko godina iz Srbije otišlo oko 5.000 profesionalnih vozača autobusa. Odlaze u zemlje poput Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Holandije, Nemačke, Švedske i drugih država, jer su tamo plate nekoliko puta veće od zarade u Srbiji. Osim vozača autobusa, preti i velika opasnost da Srbija ostane bez vozača kamiona i da tih „grdosija” bude više na parkinzima nego u saobraćaju. Vozači koji poseduju licence i prošli su obuku, mesečno u inostranstvu mogu da zarade više od 2.500 evra.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO