Učenici i nastavnici formirali organsku baštu


Učenici Osnovne škole „23. oktobar” iz Sremskih Karlovaca sa
svojim nastavnicima, u sklopu projekta „Preduzetne škole”, koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji s Fondacijom „Univereksport”, formirali su u školskom dvorištu organsku baštu.

Učenici će uz podršku nastavnika i učiteljica uzgajati začinske i lekovite biljke metodom koja ne uključuje veštačke dodatke, poput pesticida i hemijskog đubriva.

Kako kaže nastavnica biologije Snežana Pilipović, cilj je da se biljke neguju i gaje tako da se na kraju dobiju zdravi proizvodi, koje će đaci moći da prodaju kao sveže ili sušene za čaj, a u planu je i organizovanje čajanki.

– Naša škola opredelila se za projekat „Uzgajanje organske bašte”, koji će se primenjivati tokom školske 2017/2018. godine – kaže za Dnevnik Snežana Pilipović. – Formirani su školski timovi nastavnika i učenika. Tim nastavnika čine nastavnici biologije, čuvara prirode, istorije, tehničkog i fizičkog obrazovanja, srpskog i ruskog jezika, kao i učiteljice, dok đački tim čine svi oni učenici koji žele da doprinesu svojim znanjem i idejama i da uče kroz rad i zabavu.

Karlovačka osnovna škola izabrana je za jednu od 40 iz Vojvodine i Beograda u projekat „Preduzetne škole”. Projektom se podržava razvoj preduzetništva kao međupredmetna kompetencija. Smisao je da đaci tokom projektnih aktivnosti stiču upotrebljiva znanja i veštine i primenjuju već naučeno u redovnom nastavnom procesu, kao i da budu osposobljeni da znanje o preduzetništvu primene u kasnijem životu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs, ilustracija

POPULARNO