"U Srbiji nam fale kvalifikovani radnici - Planiramo da ostanemo i širimo se i dalje"


Nemačka preduzeća u Srbiji sve više su suočena sa nedostatkom
kvalifikovane radne snage, kaže direktor nemačkog Komiteta za istočnoevropske odnose Mihael Harms.

On ističe odlični razvoj ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije i naglašava da Srbija postaje sve zanimljivija za investicije.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) u okviru posete privredne delegacije koju predvodi direktor Harms organizovala je u Beogradu diskusiju o o novim izazovima u daljem privrednom razvoju Srbije.

Harms je, u izjavi novinarima, najavio da će delegacija, u razgovorima sa predstavnicima srpske politike, ukazati na potrebu bolje kvalifikacije stručne radne snage u Srbiji.

„Iz razgovora sa nemačim kompanijama koje posluju u Srbiji čuli smo da se primećuje sve manji broj kvalifikovane radne snage“, kazao je on.

Harms je istakao da nedostatak kvalifkovane radne snage predstavlja temu oko kojeg je planirana tesna saradnja.

On je preneo da predvodi delegaciju u kojoj je 20-tak članova, a među kojiam nisu samo predstvanici velikih kompanija, već što je važnije i srednjih preduzeća.

„Nastojimo da privučemo srednja preduzeća da investiraju u Srbiju“, poručio je Harms.

On je rekao da su ekonomski odnosi Nemačke i Srbije odlični i da se razvijaju dobro, ukazujući da je prošle godine zabeležen rast od 12 odsto u trgovinskoj razmeni.

„Srbija postaje sve zanimljivija kao destinacija za investicije nemačkih preduzeća. U delegaciji imamo visoke predstavnike preduzeća koja su već aktivna u Srbiji, kao i onih koji bi hteli da se upoznaju sa srpskim tržištom“, naveo je Harms.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je poseta privredne delegacije dalji znak za činjenicu koliko su tesni odnosi Srbije i Nemačke.

Podsetio je da u Srbiji posluje više od 400 preduzeća, koja su stvorila više od 45.000 radnih mesta, investirala više od dve milijardi evra, a trend je dalje pozitivan.

„Nemačka privreda, Nemačko-srpska privrdna komora su tesni partner Srbiji na putu u EU i u sprovođenju potrebnih reformi. Posebno u oblasti ekonomskih reformi je puno urađeno, ali ih treba nastaviti. Ono što će biti važno za put u EU, ali i za privlačenje srednjih preduzeća za investicije su dalje reforme u oblasti vladavine prava, nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, u borbi protiv korupcije“, objasnio je on.

Rekao je da Nemačka sarađuje tesno sa svojim partnerima da bi Srbija dalje napredovala ka EU, ali i u dovođenju privrednika u Srbiju.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger izrazo je zadovoljstvo što se radi već o trećoj poseti privredne delegacije iz Nemačke Srbiji, dodajući da je do sada obavljeno više od 140 bilateralnih razgovora među kompanijama, i da Nemačka privreda odlično poznaje Srbiju, kao i da je zainteresovana za Srbiju.

Kazao je da je Nemačko-srpska privredna komora, u saradnji sa Minsiatrstvom privrede Nemačke i Ambasade posrednik u kreiranju radnih mesta u Srbiji.

„Stalno nam je da se otvorena kvalitetna, a ne bilo kakva radna mesta, jer je to garant ostanka i angažvanja nemačke privrede u Srbiji“; podvukao je Zeliger.

On je istakao da je Srbija interesantno podneblje za nemačke kompanije koje u Srbiji doprinose BDP-u sa 8 do 10 odsto.

Regionalni direktor nemačke farmaceutske kuće „Feniks farma“ Rajko Mandić objasnio je da je ta kompanija već 10 godina u Srbiji, da zapošljava 2. 000 ljudi od kojih je većina visoko obrazovna, te da je uloženo preko 80 miliona evra.

„Planirmao da ostanemo u Srbiji i širimo se i dalje“, najavio je on.

izvor: b92.net, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO