Tehnički pregled pooštren - Veliki broj starih automobila biće sklonjen sa ulice


Tehnički pregled vozila biće dosta pooštren od 5. jula i svi
automobili stariji od 15 godina moraće dva puta godišnje na proveru, a u AMSS kažu da apsolutno podržavaju te novine, jer će povećati bezbednost saobraćaja.

U AMSS su rekli Tanjugu da je prosečna starost voznog parka u našoj zemlji oko 16 godina i da će zbog primene novog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila veliki broj vremešnih četvorotočkaša biti sklonjen sa ulice.

Direktor Centra za motorna vozila AMSS Milan Božić kaže da ima i starih dobro održavanih automobila koji će moći bez problema da prođu tehnički pregled.

Napomenuo je da kod nas problem što vozači malo ulažu u održavanje automobila.

"Na primer, Francuska kada je uvela rigorozan tehnički pregled, svi stari modeli renoa, spaček i slično su istog sekunda sklonjeni sa ulice, jer nisu više mogli da se registruju. Pretpostavljam da će se i kod nas desiti nešto slično".

Na tehničkom će kontrolor fotografisati automobil sa svih strana, a predviđeno je da se za tri godine umesto toga kamerom snima pregled.

"U Srbiji imamo problem da vozila čak i ne dolaze na tehnički pregled", dodao je Božić.

On je istakao da je sasvim opravdano da neko kaže vozačima neispravnih vozila - ti više ne možeš ovo da voziš dok ne popraviš.

Naglasio je da novi propisi u toj oblasti kod nas idu ka povećavanju nivoa tehničke ispravnosti vozila odnosno ka izjednačavanju sa tehničkim pregledima u Evropi.

"Ni u Evropi ne postoji jedinstven sistem nego svaka zemlja ima svoju regulativu, ali postoje minimalni zahtevi definisani evropskom direktivom, a svaka zemlja je dužna da prema svojim potrebama napravi propise koji će biti stroži od toga. Prema tome i naša zemlja je odlučila da pooštri ta pravila".

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo, ilustracija