Sve više stranih turista - nedostaju turistički vodiči


U Srbiju iz godine u godinu dolazi sve više stranih turista, među
njima su i gosti iz Irana, a u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije (YUTA) kažu da trenutno postoji samo jedan licencirani vodič za farsi jezik.

Turisti iz Irana, zemlje sa kojom je uspostavljen bezvizni režim, samo u januaru ove godine ostvarili su 2.305 noćenja u Srbiji, a karte za letove na direktnoj avio-liniji između Beograda i Teherana, koja je u martu ponovno uspostavljena posle gotovo tri decenije, prodate su do juna.

Veliki problem je, navode u YUTA, i sa izraelskim grupama koje dolaze, jer je hebrejski takođe među najdeficitarnijim jezicima, a nema dovoljno vodiča ni na turskom jeziku.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić rekao je za Tanjug da nedostaju i turistički vodiči za strane goste sa azijskog trižišta, kao što su Kina, Koreja i Japan.

Zato YUTA, kaže, zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunkacija, turističkim organizacijama Srbije i Beograda treba zajednički da radi kako bi se animirali studenti tih jezika da se prijave na konkurs koji raspisuje resorno ministarstvo.

"Pokušavamo da animiramo studente ovih jezika da se prijave i da pomognu sebi jer je potpuno evidentno da će imati posla", rekao je Seničić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo