Sve veći problem naći sezonske radnike


Pronaći sezonske radnike za poljoprivredne poslove sve je teže
poslednjih godina.

Na prolećnim poljoprivrednim poslovima sezonskih radnika nije falilo, međutim u junu i julu radne snage će manjkati, delom i zbog godišnjih odmora, kažu u Omladinskoj zadruzi "Patrons".

Sa druge strane u ugostiteljstvu taj problem ne postoji, jer broj traženih konobara, kuvara, pomoćnih kuvara može da se pokrije. Zašto je sve veći problem naći sezonske radnike za poljoprivredne poslove?

"Dnevnica na njivi danas i dnevnica zarađena u gradu se izjednačila. Recimo, za 1.600 ili za 2.000 dinara, za koje ceo dan provedete na njivi, može se naći posao i ovde u gradu", kaže Darko Marković iz Omladinske zadruge "Patrons".

Razlog što je sezonskih radnika iz godine u godinu sve manje je svakako i otvaranje kompanija i fabrika u većim gradovima, kaže Marković. Međutim, osim smanjenja broja radnika, godinama je problem i njihov položaj. On bi trebalo da se poboljša prema novom Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima i doprinese suzbijanju sive ekonomije, u kojoj su i dalje u najvećoj meri sezonski radnici na poljoprivrednim poslovima.

"Predviđeno je da se uradi aplikacija Poreske uprave gde će vlasnik poljoprivrednog gazdinstva moći da prijavi radnika preko mobilnog telefona. Kako je predviđeno, cena jednog radnog dana angažovanja je 300 dinara, sa tim da sezonski radnik ima prava na traženje ugovora, ali mora pismeno da dostavi zahtev poljoprivrednom gazdinstvu da mu se izda", kaže Marković.

Marković je ipak skeptičan koliko će to doprineti boljem položaju radnika i očekuje da će narednih godina problem sa nedostatkom sezonskih radnika biti još veći.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija