"Svakoj majci za dete 12.000 mesečno do desete godine"


Ranije se smatralo da porodica spada u privatnu sferu svakog
pojedinca u koju država nema nikakvog upliva, a danas se kao društvo nalazimo pred velikim izazovima, rekla je juče na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima ministarka u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Zajedno do očuvanja porodice i povećanja nataliteta„Porodica je suočena sa brojnim preprekama, kao što su siromaštvo, nasilje, otuđenost, sukobi, brakovi bez dece, samohrane majke, očevi sa decom bez supruga, i zato je neophodno da svi zajedno radimo na očuvanju porodice“, rekla je ministarka na otvaranju konferencije „Rađanje i razvoj dece u srpskom društvu sa stanovišta vere i medicine“.

Kako je navela, u Srbiji ima 2.125.772 porodice prema popisu iz 2011. Najzastupljenije su one sa jednim detetom: 51,8 odsto. Slede one sa dvoje dece i takvih je 40 odsto, sa troje ih ima 6,7 odsto, sa četvoro 1,1, dok sa petoro i više dece svega 0,4 odsto.

„Cilj Vlade Republike Srbije i kabinata na čijem sam čelu jeste da pokušamo da stvorimo uslove da se roditelji lakše odluče na rađanje prvog i svakog narednog deteta. Finasijska podrška porodice jeste važna i uskoro će u skupštinskoj proceduri biti predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodice. Naš predlog je, i nadamo se da će ga poslanici u Skupštini Srbije usvojiti, da svaka majka koja rodi dete dobije mesečno do detetove desete godine 12.000, a za svako četvrto 18.000 dinara. Značajan doprinos u ostvarenju zacrtanog cilja mogle bi dati i jedinice lokalne samouprave na različite načine“, veli Đukić Dejanović.

izvor: dnevnik.rs, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO