Studenti promovisali hibridno vozilo


Blizu 50 starovremskih četvorotočkaša predstavljeno je na prvom
susretu Oldtajmer kluba „Novi Sad”, koji je ispred tržnog centra „Big” okupio veliki broj zaljubljenika u automobile.

Osim starih, ali savršeno očuvanih automobila, veliku pažnju privukli su dvotočkaši i crveni turistički autobus iz 1959, koji je visok 4,3 metra. U okviru susreta održan je i ispit spretnosti, tokom kojeg su vozači starih „zastava”, „fijata”, „opela”, „audija”, „Folksvagenovih” „buba” i drugih automobila demonstrirali snagu, mogućnosti i funkcionalnost svojih vozila.

Priliku da promovišu svojih ruku delo dobili su i mladi – studenti Fakulteta tehničkih nauka, čije je vozilo „hermes” na hibridno-električni pogon otvorilo test spretnosti. Uz podršku profesora, studenti su sami napravili to vozilo s idejom da stečeno teorijsko znanje primene u praksi.

„Zanimljivo je da se auto sastoji iz tri segmenta – zadnjeg, u kojem je benzinski motor, prednjeg s elektromotorima i srednjeg, u kojem su sedišta za vozače, a ideja je bila da se napravi modularno vozilo tako da se segmenti mogu odvojiti i dorađivati“, rekao je student Nikola Ilanković.

„Vozilo je u smislu konstrukcije potpuno gotovo, a ostalo je još da se ono zaokruži i da se završi projekat karoserije. Trenutno je u izradi 3D model i tehnička dokumentacija.“