Stanovnici Adica se žale na nedostatak kanalizacije, uličnu rasvetu, divlje deponije...


U nastojanju da se obezbedi što bolja dostupnost institucije
zaštitnika građana Novog Sada, predstavnica kancelarije gradskog ombudsmana je posetila mesnu zajednicu Adice i u neposrednom razgovoru s tamošnjim stanovnicima saznala s kakvim problemima se suočavaju.

Po rečima šefa Stručne službe kancelarije zaštitnika građana mr Marije Dostanić, stanovnici Adica mahom su se žalili na nedostatak kanalizacije, uličnu rasvetu, divlje deponije koje niču s vremena na vreme usled evidentnog nedostatka kontejnera i noćni rad tamošnjih firmi koji im remeti odmor.

Adice dobija kanalizaciju, pijacu, tržni centar, vrtiće, škole...


– Posle obilaska Klise i Čeneja, programom koji smo započeli još jesenas, predviđeno je da 30. maja posetimo Petrovaradin, a 6. juna Pejićeve salaše i Nemanovce – rekla je za Dnevnik Marija Dostanić, uz napomenu da su tokom jeseni bili u 11 mesnih zajednica. – Želja nam je da pre svega obiđemo prigradska naselja i građane upoznamo sa time kako funkcioniše institucija zaštitnika građana, pošto smo se više puta uverili u nedovoljnu informisanost naših sugrađana, što im otežava put do rešenja određenih problema i prepreka s kojima se suočavaju.

Uz napomenu da „oni nisu advokati građana”, Marija Dostanić je podsetila na to da je zaštitnik građana ovlašćen da kontroliše poštovanje njihovih prava i da utvrđuje povrede učinjene aktima i radnjama ili nečinjenjem organa uprave, kao i da se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Zaštitnik građana kontroliše samo rad organa čiji je osnivač Grad Novi Sad, a to su javna preduzeća, gradske uprave i ustanove.

– Za sve ono za šta nismo nadležni, trudimo se da građane posavetujemo kome da se obrate, i na koji način da to učine – kaže Marija Dostanić. – Uvek je važno to da građanin pisanim putem pokuša da zaštiti svoja prava u postupku pred organom uprave, ustanove ili preduzeća na čiji rad se žali, ukoliko nije dobio odgovor ili je nezadovoljan postignutim rezultatom.

Sagovornica Dnevnika je naglasila da oni nisu čudotvorci, ali da zato nastoje da uvek budu pristupačni, ljubazni i na usluzi građanima, koji detaljne informacije u vezi s radom kancelarije mogu dobiti putem elektronske pošte na adresu: zastitnik.građana@novisad.rs ili na telefon: 021/420-211.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Adice dobija kanalizaciju, pijacu, tržni centar, vrtiće, škole...

POPULARNO