"Srbiji treba treće dete" - Svake godine odlazi 16.000 mladih i obrazovanih ljudi


Prosečna žena na Vračaru u Beogradu rodi prvo dete s 32 godine
a žena na jugu Srbije sa 23 godine, što govori u prilog tome da koliko god smo mala zemlja kulturološke navike i razlike su ogromne.

To je i iniciralo akciju u kojoj bi opštine trebalo da razmisle kako da najbolje stimulišu mlade ljude da postanu roditelji, a pre nedelju dana raspisan je već drugi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za tu akciju.

O tome u tekstu s naslovom "Srbiji neophodno treće dete", za današnju politiku govori ministarska za demografiju Slavica Đukić Dejanović.

Ona podseća da je budžet za demografiju ove godine četiri puta veći, da uz to treba dodati novac koji porodica dobija po osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

Komentarišući podatke da je 2016. rođeno najmanje beba od 1900. godine, te da svake godine iz Srbije odlazi 16.000 mladih i obrazovanih ljudi, ministarka kaže da se boljoj situaciji ne treba nadati ni u narednom periodu, ali da ostaje kao osnovi cilj aktuelne vlade da se trend pada rađana zaustavi.

"Ne možemo biti zadovoljni činjenicom da je prošle godine rođeno tek 200 beba više nego 2016, ali ne možemo biti ni nezadovoljni zato što se do 2016. broj novorođenih beba smanjivao iz godine u godinu", navodi Đukić Dejanović.

Upozorava, međutim, da bi za prostu reprodukciju trebalo da svaka žena koja je sposobna da rađa u narednih deset godina ima dvoje dece.

To je, primećuje, dosta ambiciozno, s obzirom da kod nas prosečna žena rađa 1,4 deteta, pri čemu su podsticajne mere, dodaje, ugrožene time što 16.000 osoba svake godine emigrira.

"Prosečna starost mladih migranata je 29 godina, a svaka četvrta osoba koja napušta zemlju je visokoobrazovana: Ne možemo stopirati emigraciju jer je to civilizacijska tekovina, a sloboda kretanja jedno od elementarnih ljudskih prava", kaže ministarka.

Upitana da komentariše primedbe da će Zakon o finansijskoj podršci porodici najviše stimulisati materijalno ugrožene porodice da imaju još više dece čime se siromaštvo umnožava, Đukić Dejanović ističe da treba stvarati uslove da ljudi rađaju bez obzira na socijalni status, te objašnjava da veruje da je zakonodavac upravo to imao u vidu kad je donosio zakon.

Jer, kako kaže, u zemlji u kojoj 51 procenat majki ima jedno, dete, 42 odsto dvoje, a tek 6,7 treće dete, naš je problem upravo to treće dete, odnosno kako stimulisati majke koje imaju dvoje da rode i treće dete.

Demografski zakoni su jasni, objašnjava Đukić Dejanović i navodi: da biste imali prostu reprodukciju nacije potrebno je da 11 odsto majki ima jedno dete, 44 odsto treba da ima dvoje dece, a 45 procenata njih troje dece.

Dodaje i da je suvereno pravo svake žene da odluči koliko će imati dece i da li će uopšte roditi, ali napominje i da je država učinila veliki napor da svakog meseca obezbedi kontinuiranu finansijsku podršku.

Kaže: "Od roditelja smo često slušali komentare tipa - kad bi mi neko omogućio da prvih deset godina budem finansijski zbrinuta ja bih rodila i treće", te zaključuje:

"Glas naroda je uticao na ovu odluku".

izvor: Tanjug, Politika, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO