Srbija počela pripreme za uvođenje evra - To se teorijski neće dogoditi pre 2027. godine


Srbija je počela pripreme za uvođenje evra kroz pregovore o
Poglavlju 17 koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku. Šta odbacivanje dinara znači za ekonomiju - reč stručnjaka i građana.

U Narodnoj banci kažu da imamo većinu potrebnih propisa iz tog poglavlja, prosledili su dokumentaciju Evropskoj komisiji i očekuju što skorije otvaranje pregovora kako bi poglavlje zatvorili 2023. godine.

Ipak na uvođenje evra moraćemo duže da čekamo. To se teorijski neće dogoditi pre 2027. godine, odnosno najmanje dve godine po ulasku u članstvo EU, piše na sajtu RTS-a.

Dugogodišnji kurs dinara prema evru je stabilan. To može biti rezultat ponude i tražnje, trenutnih međunarodnih okolnosti ili privrede koja se, od potrošačke, preorijentisala na izvoz, investicije i smanjenje potrošnje.

To je i uslov da, po ulasku u članstvo u Evropskoj uniji, Srbija može da bira da li će zadržati dinar kao devet članica svoju valutu ili preći na evro poput ostalih 18.

"Zemlja mora da učestvuje u Mehanizmu deviznih kurseva najmanje dve godine, što znači da zemlja mora da veže svoju valutu u te dve godine za evro i da ne sme da je devalvira ili depresira kako bi poboljšala svoju konkurentnost, eksternu poziciju, dala podršku izvozu, ili nešto slično, bez saglasnosti zemalja EU", objašnjava viši savetnik NBS i šef za pregovaračko poglavlje 17 sa Evropskom unijom Branislav Zoroja.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: foto: graur razvan ionut/freedigitalphotos.net

POPULARNO