Srbija leži na blagu - Najveća rudarska kompanija na svetu otkriva nova ležišta


Multinacionalna korporacija "Rio Tinto" - najveća rudarska
kompanija na svetu - u saradnji sa australijskom istraživačkom firmom "Rajden risorsis"" je započela otkrivanje novih rudnih ležišta bakra i zlata u okolini Majdanpeka.

Ugovorom o zajedničkom ulaganju, "Rio Tinto" se obavezao da će u istražna polja koja su bila vlasništvo pomenutog "Rajdena" - Zapadni Majdanpek, Majdanpek Pojas i Donje Nevlje - tokom naredne tri godine investirati 31,5 miliona dolara, kako bi se i definitivno i potvrdio kvalitet tih ležišta. Jer, početni rezultati ispitivanja ukazuju na to da na ovim lokalitetima i te kako treba kopati...

Prethodno će, saznaju Novosti, "Rio Tinto" za 51 odsto akcija u zajedničkom poslu sa Australijancima uložiti dva i po miliona dolara. A, kada ovaj posao u narednih 36 meseci bude kompletno okončan, multinacionalna korporacija sa australijsko-britanskim kapitalom će postati vlasnik 78,5 odsto istražnih prava u okolini Majdanpeka.

Inače, Vlada Srbije i "Rio Tinto" su formirali i radnu grupu koja će se baviti pripremama za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, u Jadarskom basenu, gde procenjene rezerve rude iznose 136 miliona tona - gotovo deset odsto svetskih rezervi tog metala.

O tome da je "Rio Tinto" ozbiljan partner i poželjan investitor, nadalje, svedoči i ugovor o zajedničkom ulaganju u geološka istraživanja nedaleko od Bora. Sa kanadskom kompanijom "Nevsun" je, naime, sklopljen sporazum po kojem bi ona - uz ulaganja "teška" 600 miliona dolara - 2022. ovde trebalo da otvori rudnik bakra i zlata, na lokalitetu "Čukaru Peki".

Pomenute dve kompanije već sarađuju u nastavku istraživanja ovog ležišta, za šta je dosad izdvojeno oko pet miliona dolara, a procenjuje se i da je geološki potencijal ovog dela Srbije takav da - samo na trasi od Bora do Zaječara - postoji još najmanje 20 lokacija koje u sebi kriju resurse još dragocenije od onih već identifikovanih na lokalitetu "Čukaru Peki".

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija