Specijalna viza za vozače iz Srbije - plata i 2.500 evra


Profesionalni vozači kamiona i autobusa iz Srbije mogli bi da dobiju
specijalnu vizu za duži boravak u šengenskom prostoru EU.

Specijalnu vizu bi dobili ukoliko se usvoji inicijativa Privredne komore Srbije upućena Briselu, a po sadašnjim pravilima mogu da rade samo tri meseca u kalendarskih pola godine.

Prevoznici kažu da bi "idealna situacija" bila da nemaju ograničenje boravka u EU uopšte, ali da bi za njih bilo prihvatljivo da mogu kroz Šengensku zonu da voze i oko 130 dana tokom pola godine, što sada nije slučaj.

Kako su rekli Tanjugu u PKS, inicijativa je pokrenuta u Briselu i na tome rade sa Evrokomorom, Međunarodnom unijom za drumski saobraćaj (IRU) i evropskim institucijama.

"Razgovaraćemo sa kolegama iz drugih ekonomija Zapadnog Balkana, kako bismo ovu inicijativu istakli kao regionalnu.Transportna privreda, posebno prevoznici koji obavljaju drumski prevoz robe i putnika u međunarodnom transportu, suočavaju se sa problemom ograničenog perioda boravka profesionalnih vozača na teritoriji EU", kaže sekretarka Udruženja za saobraćaj PKS Milica Dubljević.

Na nedavnom sastanku održanom u Vrnjačkoj Banji, prevoznici u drumskom putničkom saobraćaju podržali su inicijativu, koju su pokrenuli prevoznici iz oblasti teretnog saobraćaja, da se za profesionalne vozače uvede posebna, specijalna viza, koja će im omogućiti duži boravak od trenutno dozvoljenog.

Direktor transportnog preduzeća Unitrag Pižon iz Beograda Dušan Nikolić, član Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS, rekao je Tanjugu da srpski vozači sada mogu da borave u zemljama Šengena, kada se preračuna, samo 15 dana mesečno, što je za profesionalne vozače nedovoljno.

"Tebalo bi da im se omogući da rade kao i svi drugi radnici, 22 dana mesečno, što bi na polugodišnjem nivou iznosilo oko 130 dana", naglašava on.

Nikolić navodi da prevoznici inače imaju veliki problem sa nedostatkom iskusnih vozača, što je problem i u Evropi.

Vlasnici kompanija za prevoz smatraju da će, ukoliko se u skorije vreme nešto ne preduzme, Srbija ostati bez vozača kamiona, jer se mladi slabo odlučuju na školovanje u ovoj oblasti.

Oni vozači koji poseduju licence i prošli su obuku, a koja je prema njihovoj oceni veoma skupa, odlaze u inostranstvo da rade, gde mesečno mogu da zarade više od 2.500 evra.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija