Rijaliti "Farma" u zadatku - na takmičenju iz matematike


Đaci na Republičkom takmičenju iz matematike učenika
medicinskih škola, koje se nedavno organizovalo u Leskovcu, dobili su zadatak u kojem su morali da reše odnos procenata koji su dobili takmičari u rijalitiju "Farma".

"Osoba A pobedila je osobu B u duelu znanja i na taj način je u popularnom rijalitiju "Farma" udvostručila glasove. Nakon toga je objavljeno da je osoba A osvojila 75 odsto, a osoba B 25 odsto glasova. Koliki je odnos procenata bio na glasanju pre udvostručenja?", stoji u zadatku koji su rešavali učenici na Republičkom takmičenju iz matematike učenika medicinskih škola, prenosi "Danas".

Identičan zadatak pojavio se u testovima za sva četiri razreda, a nastavnici su ga primetili tek kada su testovi podeljeni đacima.

"Sam zadatak je matematički ispravan i može da se reši, ali nismo mogli da verujemo da ubacuju 'Farmu' i da se nije mogao smisliti bolji primer. Još samo da su umesto osoba A i B ubacili Zmaja od Šipova i Macu Diskreciju. Deca su takođe bila iznenađena, slikali su zadatak mobilnim telefonima", kaže nastavnik matematike iz jedne medicinske škole, koji objašnjava da je takmičenje tako koncipirano da se nekoliko identičnih zadataka pojavjuje u testovima za sve razrede.

izvor: Danas, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO