Promene na globalnom tržištu - povećanje cena goriva na pupama


Svetske naftne berze beleže rekordne cene

Na ovonedeljnu odluku predsednika Donada Trampa da SAD napuste nuklearni sporazum sa Iranom – prvo su reagovale svetske berze. Cena nafte je za tri meseca poskupela za čak za 20 odsto. To se već odražava i na cene na našim pumpama.

Svetske naftne berze beleže rekordne cene – barel "američke lake nafte" košta više od 70 dolara, a "Brent" na londonskoj berzi premašuje 77 dolara", piše RTS. To utiče i na cene na našim pumpama, jer dve trećine potreba za naftom i derivatima Srbija pokriva iz uvoza.

"U principu ne verujem da se manje vozi, ljudi moraju da izdvoje novac za gorivo. Zabrinjava nas, ali prinuđeni smo da sipamo. U principu, vozim na gas, pa je malo jeftinije. Ja upravo smanjujem, sve zavisi, koliko imam toliko i sipam", kaže vozač za Danas.

U protekla tri meseca cene derivata na našim pumpama porasle su 2,5 odsto, odnosno četiri dinara po litru. Prosečna cena litre benzina već doseže do 149 dinara, a evrodizela od 157 dinara do 160 dinara. U naftnim kompanijama kažu da veliki deo cene čine akciz, a zavise i od kursnih razlika, na šta oni ne utiču.

"NIS može da utiče na formiranje cena goriva i to čini kroz povećanje efikasnosti u svom poslovanju. Pored toga, svojim klijentima nudimo fleksibilne izbalansirane cene, u skladu sa tržišnim kretanjima. NIS će se i dalje truditi da očuva konkurentne cene kao i da one ne budu iznad prosečnih u regionu", saopštio je NIS.

"U narednom periodu zavisi šta će se dešavati na globanom tržištu. Ukoliko se na globalnom tržištu bude menjalo, sigurno će doći i do povećanja cena goriva na pupama", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.

Analize su pokazivale da će se ove godine cena crnog zlata kretati oko 60 dolara. Zbog svetskih geopolitičkih previranja, neki analitičari upozoravaju da bi već sledeće godine cena barela mogla da dostigne i 100 dolara.

"Povećanje cena energenata imaće negativan uticaj na svetsku ekonomiju koja se i dalje bori da izbegne senku ekonomske krize. Globalni ekonomski rast usporavaće se za nekoliko procentnih poena na svakih 10 američkih dolara na rast cena nafte", kaže Sijao Lian, istraživač iz Centra za američke ekonomske studije.

Sigurno je da naftno tržište neće mirovati. Iran je treći svetski izvoznik nafte i mogao bi da umanji isporuke za milion Dogovor zemlja izvoznica nafte, čalanica – OPEK-a i Rusije već ograničilo proizvodnju. Sve to može da napraviti veliki jaz u ponudi i potražnji nafte na svetskom tržištu, i što se svakako odražava na cene.

izvor: RTS, Danas, 021.rs, agencije, foto: ilustracija, khongkitwiriyachan/freedigitalphotos.net