Problem ako imate tablice s našim slovima


Mađarska granična policija ne priznaje potvrdu kojom se
produžava važenje saobraćajne dozvole koja je istekla.

Prošle godine je "rok trajanja" registarskih tablica produžen sa sedam na devet godina, ne računajući one koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W. Zbog te promene može se javiti sledeći problem – da tablice i dalje važe, ali ne i saobraćajna dozvola.

U međuvremenu, stiglo je rešenje i za vlasnike tablica s tim "problematičnim" slovima. Njima se prilikom registracije izdaje na šalteru u policiji potvrda koja dokazuje da je rok važenja saobraćajne dozvole produžen.

Potvrda se izdaje na srpskom i na engleskom i njome se potvrđuje da saobraćajna dozvola važi još 2 godine od datuma isteka važenja na samoj saobraćajnoj dozvoli.

Nedavno su se zbog ovoga javili problemi na granici sa Crnom Gorom, ali je tamošnja policija dala zvanično objašnjenje da nikakvih problema nema.

Međutim, kako prenosi portal Polovni automobili, neki vozači su imali probleme na granici s drugim državama, pa se ispostavilo da je problem ipak realan. Više vozača se javilo ovom portalu kako nisu mogli da uđu u Mađarsku.

Nezvanično se saznaje da je mađarska granična policija dobila nalog da ne priznaje te potvrde, te da nije reč o hiru pojedinih graničara, kao i da naša policija radi sa mađarskom na rešavanju tog problema.

Dok se on ne reši, ukoliko imate potvrdu o produženju saobraćajne dozvole, ovaj portal preporučuje da odustanete od puta u Mađarsku.

Podsećamo da cena registarskih tablica iznosi 2.190 dinara, a saobraćajne dozvole 1.314 dinara. Ove troškove plaća vlasnika vozila. Nove tablice važe devet godina.

izvor: Polovni automobili, mondo.rs, agencije, foto: ilustracija