Poruka frontmena Partibrejkersa studentima: Ideja slobode nek vas vodi, ne dajte na sebe, budite korisni zajednici...


Legenda jugoslovenskog i srpskog rokenerola, buntovnik s
razlogom, čije poruke upijaju generacije mladih koje ne žele da ostare, pesnik čiji su stihovi ušli u udžbenike, frontmen „Partibrejkersa“, od skora i benda „Škrtice“ Zoran Kostić Cane, ima šta da kaže i kada nije pod reflektorima na bini.

Kao rokeru bogatog iskustva, uverili smo se, nije mu strana ni uloga predavača/propovednika. Da joj se predaje iskreno, sa žarom i samosvojnom sugestivnošću, imali su priliku da čuju i vide studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu. Cane je pred punim amfiteatrom održao predavanje naslovljeno „Čovek i vreme“.

- Naše vreme nije najbolje, ali ni mnoga prošla nisu bila za hvalu. Svakoga jutra kada se probudimo, moramo biti svesni: Apokalipsa je svakoga dana – teza je koju je Zoran Kostić postavio na početku svog izlaganja, apelujući na mladost da misli svojom glavom, da se stalno pita da li mi kreiramo vreme ili ono pravi nas.

- Živimo u vremenu nabijenom lažnim informacijama i očekivanjima. Pitanje je gde smo mi u svemu tome, da li ćemo samo raditi ono što se od nas očekuje ili nešto drugo, za šta nemamo hrabrosti. Sloboda mnogim ljudima ne treba jer im je lakše bez nje. Potrebno je razmisliti o tome ko su nam prijatelji, oni koji nam daju da jedemo ili oni koji nas vole – kaže Zoran Kostić Cane.

Po Canetovim rečima, kada nema istine počinju špekulacije i kalkulacije: primer je finasijska elita s Volstrita koja je mislila da je van zakona, a zakon bi trebalo da je jednak za sve. Srećom, postoji božiji zakon, kaže Cane i nastavlja.

- Novac je odlučio da bude sve, računica je postala sve, a njoj treba strah. Stalno se govori da je vreme novac, a vreme je večnost i lek protiv smrti. Svedoci smo „Razmagnetisavanja“ čoveka – destrukcije ličnosti i kažu nam: ne treba misliti, treba samo raditi i tako promovišu piramidalnu neodgovornost.

Cane se prisetio i jedne sopstvenog primera.

- Završio sam trgovačku školu, a u njoj se išlo i na praksu. U jednoj prodavnici sa deset žena, između ostalog, premeštao smo kupus, prepakivao šećer kad se raspe - ne znamo mi ni šta jedemo - kad poslovođa kaže stavi dve trule na kilo... pa čemu te to uče, a to prihvatiš i ne razmišljš. A ako iskažeš pozitivnu sumnju, greška si u sistemu, sistemu napravljenom da kontroliše ljude. Spasiće se samo onaj ko razmišlja o tome, jer pogrešna računica vodi u bankrot života, u stečaj, u tužnu priču.

Zato, po Canetovim rečima, treba da razmišljamo o tome šta možemo da ponudimo, a ne šta nam se nudi.

- Ideja slobode nek vas vodi, ne dajte na sebe, budite korisni zajednici - poruka je frontmena „Partibrejkersa“ studentima, uz sugestiju da pokažu hrabrost za svoju, još nekorumpiranu mladost.

Na pitanje jednog studenta da li je vera toliko bitna u životu, Cane kaže:

- Verovati u nešto je velika stvar. Može to biti vera u Boga, prirodu, neko umetničko delo...za mene je vera u Boga najveća stvar.

izvor: dnevnik.rs, foto: youtube.com, printscreen