Ovo su spomenici prirode u Novom Sadu - u planu sistem za navodnjavanje za Dunavski park


Sigurno često posećujete Dunavski park, a naročito ovih dana
kada je sunčano i toplo vreme. Ali, da li ste znali da je on spomenik prirode, koji je stavljen pod zaštitu države, zahvaljujući svojoj autentičnosti, kvalitetno osmišljenom prostoru i raznovrsnom biljnom materijalu?

Koji su još spomenici prirode u našem gradu?

Između ostalih, to je stablo Koprivić, pored koga mnogi često prolaze, ne znajući da je to spomenik prirode. To stablo, na uglu ulica Modene i Ilije Ognjanovića, jedino preostalo od nekadašnjeg drvoreda, koje je tu postojalo pre oko 110 godina. Danas je očuvano i odoleva vremenu zahvaljujući udruženim snagama nadležnih institucija.

"Vrlo često na ovom Kopriviću mora da se radi drvna hirurgija pošto je star i stablo je trulilo na određenim mestima, takođe krošnja je morala da učvrsti čeličnim sajlama. Nedavno smo morali da postavimo i jedan držač za najveću granu na Kopriviću, koja je bila sklona padu", rekao je Ivan Nožinić, JKP "Gradsko zelenilo", prenosi RTV.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode vrši utvrđivanje uslova prirode i mera za sve aktivnosti, i sve radove na stablima i zaštićenim površinama oko stabala.

Osim Koprivića pod zaštitom države su američki platani na Sajlovu i u Futogu, platan u dvorištu Osnovne škole „Miloš Crnjanski", dud na Čenejskom salašu i javorolisni platan u Futoškoj ulici.

U spomenike prirode spadaju i Dunavski, Futoški, Kamenički i park Instituta u Sremskoj Kamenici. Najveća opasnost za spomenike prirode su nesavesni građani, ističu nadležni. Tako je, pre nekoliko godina, Koprivić oštećen dostavnim vozilom.

"Ostale opasnosti, kao i ono što nije dobro je ova klima, poslednjih nekoliko decenija, vrlo topla leta, a Novi Sad ima malo zalivnih sistema. Gradsko zelenilo se tokom leta trudi da cisternama to nadoknadi. Kada je Dunavski park u pitanju, tu imamo u planu postavljanje sistema za navodnjavanje", kazao je Zoran Plemić, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode..

Osim nadležnih institucija ne smemo zaboraviti da smo čuvari prirode i mi. Zato je važno poštovati pravila ponašanja, ne bacati smeće u parkovima i ne urezivati ništa na stabla, kako bi se sačuvala kora drveta.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode poručuju da ukoliko pomislimo da bi određeno prirodno dobro trebalo da se nađe među zaštićenim stablima, zaštićenim spomenicima prirode, da im se obratimo. Oni će izaći na teren, izvršiti procenu i na osnovu toga doneti odluku.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo