Novi uslovi za naše radnike za rad u Slovačkoj - Minimalac 480 evra...


Radnici iz Srbije koji se odluče da odu na privremeni rad u
Slovačku sada su načelno u mnogo boljoj poziciji nego ranije.

Naime, u ovoj zemlji je od 1. maja, na osnovu ugovora o upućivanju radnika iz Srbije ili neke druge države članice Evropske unije, na snazi odluka pomoću koje radnici iz Srbije otvaruju pravo da im poslodavac obezbedi smeštaj, prevoz i ishranu.

Ukoliko se radnik u Slovačku uputi posredstvom agencije za posredovanje pri zapošljavanju ili agencije za privremeno zapošljavanje, pripadaju mu ista prava kao i Slovacima koji su zaposleni kod istog gazde, a to se odnosi na radno vreme, dnevni i godišnji odmor, te visinu zarade, piše Dnevnik.

U dokumentu koji je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku politiku, radnicima iz Srbije se preporučuje da prilikom zaključivanja ugovora o radu postignu dogovor da za njih važi slovačko radno pravo jer se na njih odnosi većina odredbi Pravilnika o radu Slovačke. Prema tom aktu, radno vreme za radnike iz Srbije je najviše 40 sati nedeljno, pauza traje pola sata, a neprekidan radni odmor predstavlja minimalno 12 uzastopnih sati u toku 24 sata između kraja jednog i početka drugog radnog vremena. U toku nedelje imaju pravo na dva slobodna dana. Osnovica za obračun godišnjeg odmora predstavlja najmanje četiri nedelje.

Minimalna zarada u Slovačkoj za ovu godinu iznosi 480 evra mesečno, odnosno 2,75 evra po radnom satu. Poslodavac je obavezan da obezbedi ishranu, odnosno novac koji pokriva najmanje 55 odsto cene jela. Radnicima iz Srbije koji odu na rad u Slovačku pripada i socijalno, penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje od povrede na radu i za slučaj nezaposlenosti.

Za radnike koje u Slovačku na rad uputi domaći poslodavac važe drugačija pravila, odnosno primenjuju se pravni propisi koji važe u našoj zemlji, pa je on u situaciji kao da radi u Srbiji.

Ovakvo pravilo može da se primenjuje najduže 24 meseca.

Istovremeno, iz resornog ministarstva skreću pažnju našim radnicima da je prilikom radnog angažmana u Slovačkoj potrebno da imaju važeći ugovor o radu i da gazda uplaćuje socijalno i zdravstveno osiguranje.

izvor: 021.rs, dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO