Novi mural u Novom Sadu: Posvećen Mihajlu Pupinu - oslikan u centru grada


Oslikavanje murala sa likom Mihajla Pupina na istoimenom
bulevaru bliži se kraju, a taj projekat deo je programa manifestacije ''Dani američke kulture u Novom Sadu'' koja se realizuje u saradnji Grada Novog Sada i ambasade SAD. Radove na oslikavanju murala obišao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i tom prilikom naglasio da ulična umetnost ima važno mesto u kulturi grada, i da je veliko zadovolјstvo ugostiti umetnike svetskog ranga.

- Novi Sad je mesto delovanja umetnika iz celog sveta u okviru brojnih manifestacija na koje smo ponosni. Otvorenost za međunarodnu saradnju jedna je od odlika naše multikulturalne sredine, a ''Dani američke kulture u Novom Sadu'' je manifestacija koju podržavamo i veoma mi je drago što su rezultati tog projekata ovako vidlјivi za sve građane, i na opšte zadovolјstvo. Mihajlo Pupin jedan je od naših velikana čija su dela od značaja za ceo svet, i možemo samo biti zadovolјni što smo mu i na ovaj način odali počast. On je dobar deo života proveo u Nјujorku, i sada su Nјujorčani u Novom Sadu oslikali ovaj imponzatni mural. Cilј Evropske prestonice kulture, ali i cilј Uprave za kulturu Grada jeste da ujedini umetnike, kulturne poslenike, organizacije i ustanove oko projekata koji će pozitivno uticati na kvalitet života, uz uklјučivanje građana u društveno-kulturne procese– istakao je Dalibor Rožić.

Mural je delo troje umetnika, od kojih je jedan naš sugrađanin Uroš Štrboja i dvojac iz Amerike, Martališa Martarita i Dister Rondon iz Nјujorka. Gosti iz Amerike, koji su stvarali u brojnim evropskim i svetskim gradovima, kažu da su oduševlјeni Novim Sadom i da će sigurno ponovo doći.

U okviru ovogodišnjeg izdanja manifestacije ''Dani američke kulture u Novom Sadu'' u subotu 12. maja u skejt parku u Novom Sadu biće održano takmičenje u vožnji skejta, a učesnici dolaze iz cele Srbije. Deo programa Manifestacije promoviše stend-ap komediju, pa će večeras u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu nastupiti poznati komičar Srđan Dinčić.