Novi deo grada: Desetospratnice na Bulevaru Evrope - umesto kasarne Jugovićevo


Urbanistički plan budućeg uređenja dela kasarne "Jugovićevo" i
okolnih trenutno neuređenih zelenih površina uz sam Bulevar Evrope, stavljen je na javni uvid.

Skupština grada je pre mesec dana donela odluku da se izradi plan u kojem stoji da će na prostoru od 23 hektara, gde su sada kasarne i zelene površine, biti izgrađeni stambeni blokovi sa desetospratnicama. Urbanisti su na javni uvid stavili dve varijante plana, koje se razlikuju samo u tome gde će u odnosu na stambene komplekse biti osnovna škola kapaciteta od oko 700 učenika i vrtić za boravak oko 500 dece. Drugih bitnih razlika između dva predloga nema.

Ono što upada u oči kada se pogledaju ovi planovi jeste to da će skoro potpuno nestati zelene površine, a nije jasno ni gde će biti parkinzi, dečiji, odnosno sportski tereni. Ipak, urbanisti su za deo nekadašnjeg prostora kasarne predvideli da bude sportski park, a u pitanju je deo koji se naslanja na budući arheološki park, koji će se nalaziti pored kružne raskrsnice na uglu Bulevara Evrope i Rumenačke, prenosi 021.rs.

Stanogradnja je glavni motiv za izradu ovog plana, s tim da još uvek nema naznaka da će se Vojska Srbije uskoro odseliti sa tog prostora. Plan obuhvata i zelene parcele uz sam ugao Bulevara Evrope i Vojvode Stepe, tako da tu uskoro možemo očekivati da niknu zgrade od pet, do najviše 10 spratova.

Prema predlogu, svaki stambeni blok će imati od 1.200 do 1.300 stanova i od 3.200 do 3.400 stanovnika.

Dodajmo i da će prema predlogu urbanista skoro svih četrdesetak objekata u krugu kasarne Jugovićevo biti srušeno, osim nekolicine koji su sada skoncentrisani oko ulaza u vojni objekat i koji su deo nekadašnjeg aerodroma, i oni će biti sačuvani za javne službe.

Od 23 hektara ukupnog prostora na kojem je danas kasarna i koja je vrlo ozelenjena, kao i prostora koji obuhvata veliku neuređenu zelenu površinu, dobiće se oko 10 hektara stambenih zgrada, preko pet hektara saobraćajnica, oko tri hektara javnih službi, 3,4 hektara sportskog parka i 1,2 hektara zelenih površina.

Plan se može pogledati do 25. maja u Mesnoj zajednici "Jugovićevo" u Tarasa Ševčenka 1, prostorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3 i na sajtu tog preduzeća. Prigovori se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija

POPULARNO