Ne mogu da pronađu berače - zarada i 600 evra mesečno


Vlasnici malinjaka ne mogu da pronađu berače, a berba uskoro
počinje. Uzalud stavljaju oglase, zainteresovanih nema, pa nema. Strahuje se da će zbog toga dobar deo ovogodišnjeg roda da propadne.

Oglasni prostori lokalnih medija od Ivanjice, Čačka, Arilja, do Bajine Bašte, Prijepolja i Nove Varoši i oglasne table po tim gradovima prepuni su poziva u kojima se traže berači malina, ali skoro niko da se javi.

Vlasnici malinjaka nude dnevnice od 20 evra, pa ako se uzme da se malina bere svaki dan 30 dana, dođe se do mesečne zarade od 600 evra, uz tri obroka dnevno, smeštaj, pauzu od dva sata u najtoplijem delu dana.

Pored toga, malinjaci su prekriveni protivgradnim mrežama koje prave hladovinu...Uzalud!

"Berača nema, a potražnja je ogromna. Većina onih koji su poslednjih desetak godina brali malinu kod drugih, imaju svoje malinjake", kaže za "Kurir" Dragan Vukajlović, malinar iz Bajine Bašte.

"Berači smatraju da je dnevnica od 2.500 dinara mala, i jeste mala - treba 10 ili 12 sati brati malinu po suncu, ali sa druge strane, malinarima ne ostane ništa", kaže Vukajlović.

Malinari radnicima nude dnevnicu od 2.500 dinara, hranu i prevoz, što je oko 3.500 dinara dnevno

Ako cena maline bude 100 dinara, kao što se najavljuje, znači - berač treba da ubere 35 kilograma dnevno samo da bi pokrio troškove domaćina.

"Prosečan berač može da umere dnevno tek od 40 kilograma, pa vi vidite računicu. Mislim da je pametnije da porodica bere, pa koliko ubere, a ono što ne ubere da propadne i to je to", kaže ovaj malinar za list.

izvor: Mondo, Kurir, agencije, foto: adamr/freedigitalphotos.net