"Muzeji za 10" u više od 45 gradova - najveća muzejska nacionalna manifestacija


Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose
s verskim zajednicama Dragana Milošević u Muzeju Vojvodine je učestvovala na konferenciji za novinare povodom predstojeće manifestacije „Muzeji za 10“. Reč je o najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji na teritoriji Srbije, pa samim tim i Vojvodine, kojoj se priključilo preko 80 muzeja i srodnih institucija. Besplatni programi će se odvijati u više od 45 gradova, od 14. do 20. maja, a obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, javnih razgovora, promocija, projekcija i drugih sadržaja.

O značaju ove jedinstvene muzejske manifestacije, koja se održava četvrtu godinu za redom govorili su i direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan, upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski i Slavko Spasić ispred oranizacionog odbora, koji je ujedno i predsednik nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja IKOM Srbije.

Ovo je posebna prilika, istakla je sekretar Milošević, da u nedelji najveće muzejske nacionalne manifestacije se publici još više približi bogato stvaralaštvo svake muzejske institucije u našoj zemlji.

„Praznik muzeja, koji traje čitave sledeće nedelje pruža mogućnost da se sve ono što su vredni muzejski radnici stvarali tokom godine sada prepusti posetiocima i ljubiteljima umetnosti i zato je podrška kako Pokrajinske vlade, tako i resornog sekretarijata neizostavna“, rekla je sekretar Dragana Milošević.

Po rečima Slavka Spasića manifestacija „Muzeji za 10“ po svom obimu, sadržaju, programima i organizaciji jedinstvena je i na evropskom prostoru. Ove godine, kao i prethodnih, dodao je on, u okviru ove nedelje muzeja obuhvatili smo i još dva važna međunarodna datuma. Jedan je 18. maj- međunarodni Dan muzeja i 19. maj- evropska Noć muzeja, kada će vrata svih muzeja biti otvorena i celu noć.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski je napomenula da svake godine IKOM, institucijama kulture zadaje neke nove teme i zadatke, tako je i ove godine centralna tema hiperpovezani muzeji i priča o novim pristupima muzeja novoj publici. Hiperpovezanost je izraz osmišljen 2001. godine kako bi ilustrovao današnja mnogobrojna sredstava komunikacije današnjem hiperpovezanom svetu,a muzeji se pridružuju ovom trendu.

Dr Drago Njegovan je podsetio da se u Novom Sadu u manifestaciju „Muzeji za 10“ uključilo 11 institucija i organizacija.