Moguće ukidanje rominga i za zemlje Zapadnog Balkana


Na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, koji će biti održan
17. maja, mogla bi ponovo da bude aktivirana inicijativa i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

"Nakon što je Bugarska preuzela predsedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana i pristupanje toj evropskoj direktivi, što znači da bi roming bio potpuno ukinut", rekao je Ljajić.

Ljajić je napomenuo da, ipak, ne može sa sigurnošću da potvrdi da li će se to i dogoditi. On je podsetio da je ranije postojala inicijativa za potpuno ukidanje rominga na prostoru Zapadnog Balkana odnosno da se i te zemlje priključenje tzv. Direktivi za ukidanju rominga u EU, koja je za članice EU potpuno i ukinula roming.

"Tako bi i zemlje koje su u procesu pristupanja EU, u različitim fazama, takođe, pristupile tom sporazumi na osnovu kojeg bi naši građani kada putuju u zemlje EU plaćali iste cene usluga kao u domaćem saobraćaju. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice EU i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumevalo promenu tog dokumenta", naveo je Ljajić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net