Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu do 21. maja


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je
svečanom otvaranju 85. Međunarodnog sajma polјoprivrede koji će trajati do 21. maja, a na kojem nastupa oko 1 500 izlagača iz 30 zemalјa. U narednim danima u Novom Sadu biće predstavlјeni proizvodi i usluge iz ukupno 60 zemalјa, a tu najveću sajamsku priredbu, kada je o polјoprivredi u celom regionu reč, otvorio je ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

- Novi Sad je i ove godine domaćin jedne od najprestižnijih sajamskih priredbi, a samim tim i mesto na kojem će biti predstavlјena najnovija dostignuća iz oblasti agrara, mesto na kom će naši domaćini moći da vide, da nauče, ali i da kupe, a naši privrednici da postignu poslovne dogovore i još bolјu vezu sa kolegama, ne samo iz regiona, već i iz brojnih zemalјa širom sveta. U oblasti polјoprivrede i agroindustrije u Srbiji je počela realizacija velikih projekata, koji nam garantuju brži ekonomski razvoj, veći standard i bolјi život. O svim tim projektima razvoja, o novim trendovima i tehnologijama, ali i o mogućnostima da se dobiju povolјni krediti i državni podsticaji, narednih dana će se govoriti baš na ovom mestu, na Novosadskom sajmu. Ovo je još jedan veliki korak na našem putu razvoja – jer imamo ono o čemu drugi sanjaju - dobru i zdravu zemlјu, vredne i poštene domaćine - rekao je gradonačelnik poželeviši u ime grada domaćina svim izlagačima uspešan nastup na sajmu, a svim posetiocima prijatan boravak.

Ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović naglasio je u svom obraćanju da je Polјoprivredni sajam u Novom Sadu simbol srpske polјoprivrede i poželeo organizatorima mnogo uspeha, da manifestacija nastavi da raste iz godine u godinu, kako bi rasla polјoprivreda. On je naglasio i da se posle osam godina Vlada Srbije izborila za otvaranje fondova EU IPARD u Srbiji i pozvala polјoprivrednike da konkurišu za ta sredstva.

Prisutnima su se obratili i pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, ambasador Republike Francuske Frederik Mondoloni,  ministar klimatskih promena i životne sredine UAE Tini El Zubeidi, kao i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković koji je istakao da je Međunarodni polјoprivredni sajam ogledalo agrara i da pruža uvid u najaktuelnije teme i trendove u toj privrednoj grani, što je važno i za domaće tržište, ali i za širi region. Grad Novi Sad će i ove godine nastupiti na Međunarodnom polјoprivrednom sajmu, u hali „Master“ Novosadskog sajma. Na tom štandu će se u narednim danima, između ostalog, predstaviti i grad pobratim iz Ruske federacije – Nižnji Novgorod i Gradska uprava za provredu.

Zemlјa prijatelј 85. Međunarodnog polјoprivrednog sajma je Francuska, a u okviru kolektivnih izložbi će se predstaviti privrednici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Španije i Tunisa. Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine je podržalo organizovanje Nacionalne izložbe stoke, na kojoj će biti 1 600 živih eksponata, a u okviru izložbe „Kvalitet više“ biće predstavlјeni organska proizvodnja, proizvodi sa geografskim poreklom, proizvodi sa oznakom srpski kvalitet i prvi put zanatske pivare.

POPULARNO