Maturanti plesali na Trgu slobode


Načelnica gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš
prisustvovala je tradicionalnoj manifestaciji „Ples sa Evropom – maturantska parada“ na kojoj su učenici završnih razreda srednjih škola zajedno plesali čuveni maturantski ples kadril istovremeno sa brojnim vršnjacima širom Evrope. Manifestaciju organizuje plesni klub „Bolero“ uz podršku Grada Novog Sada.

-Novi Sad je danas deo manifestacije koja u istom momentu ujedinjuje mlade širom Evrope i na taj način simbolično obeležava prelazni period u njihovom odrastanju, a takođe i simbolizuje brisanje barijera i granica, i upućuje na zajedničke humanističke vrednosti za koje treba svi da se zalažemo. Novi Sad nastoji da mladima obezbedi što bolјe uslove za učenje i ostvarivanje njihovih potencijala, i želimo da ih maksimalno uklјučimo u procese odlučivanja kada je reč o rešavanju važnih pitanja za njih. Naš grad je Evropska prestonica mladih iduće godine i Evropska prestonica kulture 2021. godine, i sigurna sam da će sve što budemo preduzeli u okviru tih projekata doprineti razvoju našeg grada, a posbno ambijentu za stvaralaštvo mladih- rekla je Lidija Tomaš.


Koordinatorka manifestacije „Ples sa Evropom – maturantska parada", Drinka Kecman je rekla da je iz godine u godinu sve veći broj lјudi i organizacija koji podržavaju ovu manifestaciju.

-Dvanaesta po redu manifestacija „Ples sa Evropom – maturantska parada", okupila je na Trgu slobode maturanate novosadskih srednjih škola i gimnazija. Naš zadatak je, kao i prethodne godine, da maturanti istovremeno sa vršnjacima iz oko deset evropskih gradova, plešu za obaranje Ginisovog rekorda u sinhronom plesu. Iako rekord nije oboren, to nije uticao na dobro raspoloženje maturanata- rekla je Drinka Kecman.

Manifestacija pod nazivom "European Quadrille Dance Festival" ili Maturantski ples u Srbiji je počela da se održava 2005. godine, a prvi grad koji se priklјučio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kralјevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kralјeva 2006. god. priklјučio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo i mnogi drugi.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa "Slepi miš", a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne.