Lubenice iz uvoza uveliko u prodaji


Proizvođači bostana u Hrtkovcima, Jarku, Šašincima i drugim
sremskim mestima tek su rasadili bostan, još ga rasađuju i počinju da neguju dok ne prispe za pijacu, a kao i prethodnih godina uvoznici im već kvare posao.

Naime, uvozni bostan iz Grčke i drugih krajeva gde ranije dospeva, ne prodaje se samo u supermarketima trgovinskih lanaca, već se prodaje kraj puta Ruma-Šabac, na ulici u Hrtkovcima.

Živko Rajaković iz Hrtkovaca podseća da je ceo Srem nekada bio poznat po bostanu, a Hrtkovci prvenstveno zbog proizvodnje domaćih dinja cerovača. U međuvremenu krenulo se sa novim hibridnim uvoznim sortama, najpre mađarskim, potom američkim, holandskim, izraelskim i drugim.

- Mi smo naš bostan skoro sav već rasadili, ali smo jednu turu ostavili za kasnije. Svake godine na neki način gađamo pogodne termine za tržište, jer dešava se da nekad kasnije lubenice na tržištu bolje prođu nego rane. Svi idu na to da rod prispe što pre, a kada dođe do hiperprodukcije tržište odreaguje i odradi svoje. Upravo zbog toga smo ostavili rasad da na jednom jutru lubenice prispeju kasnije. Potrudili smo se da rasad bude kvalitetan, već je na njivi razvučena malč folija i sistem za navodnjavanje kap po kap, pa posle rasađivanja ove ture, nastavićemo sa negovanjem i zalivanjem bostana – kaže Rajaković za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija