Labradorka Lara u poseti novosadskim vrtićima


Trogodišnji terapeutski pas labrador po imenu Lara ovih dana je
jedan od najvoljenijih gostiju vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, gde učestvuje u kreativnim radionicama koje su posvećene predškolcima.

Cilj radionica, koje organizuje Centar za pet-terapiju „Prijateljska šapa”, jeste da se mališani oslobode straha, i pre svega, upoznaju s pravilnim načinom prilaska psu i nauče govor njihovog tela da bi znali kojima smeju da priđu, a kojima ne.

Radionica se sastoji iz tri dela, pa tako predškolci nakon edukacije o pravilnom uspostavljanju kontakta s psom imaju zadatak da nacrtaju Laru onako kako je zamišljaju. Spram tih crteža često može da se vidi na koji način deca posmatraju pse i da li su naučila kako da im pravilno priđu. U trećem segmentu radionice mališani se upoznaju s obučenim psom i primenjuju ono što su savladali.

Prema rečima doktorke veterinarske medicine Tijane Stanojev, koja ih zajedno s fizioterapeutom Svetozarom Stevinom obučava, deca budu oduševljena radionicama, a ta sreća i radost koju uzrokuje pojava psa ponekad može imati i kontraefekat.

“Često se u igri desi da deca, ako ne znaju pravilne načine prilaska, hoće da zagrle i poljube psa ili ih vuku za rep što im ne prija, pa može da dođe do neprijatnih situacija”, objašnjava Tijana Stanojev, prenosi Dnevnik.

“Lara je navikla na radionice i ona je obučena za takvu vrstu igre s decom. Terapeutski psi moraju da budu dosta miroljubivi i stabilni. Moraju da vole da se igraju s mališanima. To je obostrana igra.”

Sagovornica Dnevnika dodala je da psi pomažu i u emotivnom razvoju deteta, te da im dosadašnje iskustvo pokazuje da klinci i klinceze nakon radionica održanih u vrtićima budu bolje raspoloženi, mirniji i stabilniji, kao i da uživaju u ostatku aktivnosti tog dana.

izvor: dnevnik.rs, foto: printscreen

Labrador Lara omiljeni mezimac dece u vrtiću "Zvončica" - deo terapeutske radionice