Ko koči ukidanje rominga...


Na samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sofiji
prošle nedelje dogovoreno je da se u narednom periodu cena prenosa podataka u romingu između zemalja Zapadnog Balkana i EU izjednači, ali nije postignut dogovor o ceni razgovora i slanja SMS poruka niti je dogovoren iznos koji bi u narednom periodu operatori za roming usluge naplaćivali prilikom boravka naših građana u Uniji.

"Ako govorimo o romingu ekonomija Zapadnog Balkana, dogovor nije postignut onako kako bismo mi želeli da bude, već postoji dogovor o smanjenju cena rominga za prenos podataka. To znači da će se roming za prenos podataka izjednačiti na dve destinacije - Zapadni Balkan i EU. On će za nas biti značajno manji za prenos podataka u odnosu na ono što je do sada naplaćivano", kaže pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin.

Reljin u razgovoru za Tanjug, međutim, kaže da dogovor nije postignut u vezi s razgovorima građana mobilnim telefonom u romingu, a da Evropska komisija predlaže da operatori samoinicijativno snize cene rominga, što, objašnjava, oni sada ne mogu da urade zbog zakonske regulativa EU.

"Operatori su imali sastanke u EK, a dogovor vezan za prenos podatka biće obaveza za njih, ali to nema veze sa našom administracijom ili bilo kojom ekonomijom na Zapadnom Balkanu", napominje Reljin, te dodaje da se za sada govori samo o smanjenju troškova rominga na teritoriji Zapadnog Balkana, a to podrazumeva da se smanje cene u nekoliko etapa kroz dogovore ekonomija Zapadnog Balkana.

Reljin kaže i da će se cene rominga na teritoriji država Zapadnog Balkana svakako smanjivati, ali pojašnjava da je važno razlikovati dve teme koje se tiču rominga, a to su onaj unutar šest ekonomija Zapadnog Balkana i drugo - usluge rominga kada naši građani borave u EU.

Tema vezana za roming u EU je objašnjena u tački 3, dokumenta potpisanog u Sofiji i tu se kaže da će "potpisnici prihvatiti da olakšaju podršku putu koji se izabere".

"U ovom trenutku ne postoji nikakav dogovor i koliko smo mi informisani, naši operatori su odlazili na više sastanaka u Brisel. Postoji samo mogućnost da se snizi cena prenosa podataka što je najveći deo troškova cene rominga. Što se tiče razgovora i SMS poruka, mislim da se ništa od toga neće menjati u odnosu na sadašnje stanje", kaže Reljin.

Na pitanje Tanjuga šta je po njenom mišljenju "najveća kočnica" za ukidanje rominga, Reljin kaže da je to pitanje pre svega stvar tržišta i poslovanja kompanija koje te usluge pružaju, odnosno, da operatorima nije u interesu da ostanu bez novca od naplate usluge rominga.

Podseća da ni u EU nisu sve zemlje ukinule roming i da postoje operatori koji su našli način kako da tu činjenicu opravdaju pred evropskim telima.

"Dakle, ni kod njih to nije urađeno i potpuno je nerealno da ćemo mi to preko noći uraditi".

Najpre, kaže, treba naplatu troškova jadnog ka drugom operatoru smanjiti, a onda će se stvoriti uslovi za potpuno ukidanje.

To znači da će ovim snižavanjem operateri biti pripremani za ukidanje roming na maloprodajnom tržištu, odnosno za ukidanje naplate rominga od pretplatnika.

Naime, kada se ovaj proces završavao u EU (a trajao je sedam godina), operatori su prvo morali da snize veleprodajne cene rominga.

Koliko god iz pozicije građana ukidanje rominga delovalo lako i opravdano, kompanije ne mogu da se odreknu profita pa je i sama EK trpela značajne pritiske kada je donela odluku da to učini na svojoj teritoriji, a sada EU opet, od istih tih kompanija traži da roming ukinu na Zapadnom Balkanu.

U trenutku kada je EU ipak donela odluku da se među većinom članica ne naplaćuje roming, neke kompanije su odlučile da tada povećaju cene prema našim operatorima u Srbiji zbog čega su oni imali ogromne gubitke.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, prihodi od rominga, koji obuhvataju prihode koje donose pretplatnici (outbound roaming) i prihode koje donose inostrani pretplatnici (inbound roaming) opadaju iz godine u godinu u našoj zemlji.

izvor: Tanjug, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO