Festival nacionalnih kuhinja na Trgu slobode - predstaviće se 23 zemlje sveta


Drugi po redu Festival nacionalnih kuhinja "Danubius Food Planet"
počeo je u Novom Sadu predstavljanjem kulinarskih specijaliteta i kulture Crne Gore.

Do 3. juna predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta.

Ambasadori, kuvari ambasada, uz pomoć studenata Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, pripremaće hranu u Gorenje kuhinji koja će se tokom festivala nalaziti na Trgu slobode.

Direktor Kolor pres grupe Robert Čoban, kao jedan od organizatora manifestacije, rekao je da ove godine karakteristična velika maketa kuglofa za učešće u Ginisovom rekordu, pored koje posetioci mogu da se fotografišu.

Naveo je da će svoju kuhinju i kulturu predstaviti 24 zemlje - od Crne Gore prvog dana, do SAD poslednjeg.

"Novi Sad nije glavni grad gde se nalaze ambasade, pa će ovako naši građani biti u prilici da osete ukuse cele planete", poručio je Čoban.

Direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević ukazao je na porast broja noćenja za 37 odsto u prvih četiri meseca ove godine u tom gradu.

"U protekle dve godine organizovali smo veliki broj festivala i promotivnih događaja. Počeo je i festivalski deo godine, u kojem očekujemo i Poljoprivredni sajam sledeće nedelje, kao i Evropsko prvenstvo u karateu", rekao je Knežević i poručio da će to dodatno doprineti rastu broja turista u Novom Sadu.

Konzul Crne Gore, zemlje koja je svoju ponudu prva predstavila, Miodrag Kankaraš konstatovao je da broj posetioca festivala hrane raste u odnosu na prošlu godinu što, kako kaže, pokazuje da on prerasta u tradiciju.

"Ovo nije samo ponuda hrane, već priča o kulturi, susretanju i prijateljstvu", naglasio je konzul i dodao da će se u ponudi Crne Gore naći priganice, kao i čuvena cicvara, koja je "nepravedno zapostavljena".

Kompanija "Danubius", koja ove godine proslavlja 100 godina postojanja, rešila je da učestvovanjem u novosadskom festivalu obeleži godišnjicu.

Generalni direktor kompanije "Danubius" Predrag Marković naveo je da je sajam veoma zanimljiv i ozbiljno organizovan, zbog čega je kompanija odlučila da svoju ponudu predstavi posetiocima.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura "stare novosadske kafane", Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

izvor: Tanjug, agencije, foto: facebook.com/foodplanetns

POPULARNO