Cegeri opet u modi i u Srbiji - Upoteba plastičnih kesa potpuno zabranjena u 35 država


Hoće li se i Srbija uključiti u krug zemalja koje su rešile da
smanje upotebu plastičnih kesa, videće se.

Najbolji način za smanjenje njihovog korišćenja je naplata – u nekim zemljama procenat je dostigao i 90 odsto – a u Srbiji se one naplaćuju samo u jednom trgovinskom lancu. Upoteba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, u zemljama Evropske unije sve se manje koriste, a kod nas se sve kupljeno spušta u plastične kese, bilo da su razgradive ili ne.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan nedavno je rekao da će Srbija, ukoliko bude potrebno, razmotriti zabranu upotrebe plastičnih kesa. Ipak, on je istakao da će se prvo sačekati rezultati akcije naplate plastičnih kesa u trgovinama, i pozvao sve trgovinske lance u Srbiji da počnu da naplaćuju plastične kese koje se ne mogu razgraditi.

O tome da se u Srbiji plastične kese koriste stalno govori i podatak da godišnje jedna osoba potroši 300 kesa, bezmalo jednu na dan. Zato i ne treba da čudi što su plastične kese deo svakodnevice i što ih ima svugde. Po rečima jednog od prodavaca plastičnih kesa, to nije prvi put da se priča o smanjenju njihovog korišćenja, ali ne očekuje neke velike promene, pošto su veći deo ponude biorazgradive plastične kese. On napominje i da su pokušali prodaju papirnih kesa, ali zbog cene, kupaca nije bilo, prenosi Dnevnik.

Moglo bi se reći i da građani, kad je reč o korišćenju plastičnih kesa i posledicama koje iz toga proizlaze, nisu dovoljnio svesni pa je zato potrebno hitno nešto promeniti. Budući da se to najbolje odrazi kada oseti novčanik, možda će početi da računaju da li je bolje imati neku alternativu umesto plaćati kesu, koja će svakako završiti na đubrištu.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo