Budućnost NS po ideji studentkinje arhitekture - kanal i zelenilo kroz grad, urbana poljoprivreda...


Na pomen ideje održivog razvoja, mnogima su prva, a možda
i jedina asocijacija, eko-kuće. Međutim, studenti arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka, u okviru Urbanističkog projektovanja izučavaju kako da prinicip održivog razvoja, kao rešenja za budućnost, primene na čitav grad, a svoje zamisli predstavljaju kroz ozbiljne radove.

Za projekat koji se bavio održivim razvojem oblasti oko Mornarice i Brodogradilišta, koji je kasnije iskoristila i za diplomski rad, studentkinja, sada master studija, Tanja Ivanišević dobila je i nagradu na Međunarodnom salonu urbanizma u Sremskoj Mitrovici.

“Ideja projekta je bila ta da se ta oblast rekonstruiše i revitalizuje, a vodila sam se principima održivog saobraćaja, ekološke održivosti, kao i socijalne i kulturne da bi se očuvalo nasleđe”, objašnjava za Dnevnik autorka rada Tanja Ivanišević.

“Znamo da su Mornarica i Brodogradilište takođe deo nasleđa Novog Sada, ali ga često ne doživljavamo tako, vezujući taj pojam samo za kulturna dobra. Želela sam da se najpre ti prostori sačuvaju i da im se da nova vrednost, da oživimo i ostvarimo neke nove sadržaje, kao što je kulturni centar, galerije i slično, i da taj deo Novog Sada bude ravnopravan s centrom”, otkriva ona.

Osim decentralizacije grada, koju bi tako postigla, Tanja je uvela još neke bitne izmene u taj deo Limana. Jedna od njih je kanal, koji bi omogućio da Dunav uđe i u gradsko tkivo, a istovremeno bi služio za sakupljanje kišnice, omogućivši održiv izvor energije. Uz kanal bi bilo postavljeno zelenilo, nastavljajući se na već postojeće rastinje, koje bi se time očuvalo, ali i proširilo dalje ka Limanu. To bi, prema rečima sagovornice Dnevnika, uslovilo i nove prostore za sugrađane, nove sadržaje i promociju biciklizma i pešačenja.

Pročitajte više >> izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO