Abu Dabi za novu Vojvodinu: Navodnjavanje menja poljoprivredu - spremna 24 projekta


Premijerka Ana Brnabić poručila je da će na kraju mandata vlade
koju vodi poljoprivreda u Srbiji izgledati potpuno drugačije i biti otpornija na vremenske prilike i klimatske promene. Brnabić je, posle obilaska radova na izgradnji regionalnog podsistema za navodnjavanje "Tisa-Palić" kod Subotice, rekla da se sada navodnjava svega tri odsto poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a da će na kraju mandata njene vlade biti najmanje osam odsto, odnosno pod navodnjavanjem će biti oko 100.000 hektara umesto sadašnjih 24.000.

"Jedna od strašnih stvari koja opisuje neprofesionalnost i nemarnost kojima se vodila poljoprivreda - sramota je da u 21. veku imate samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta pod navodnjavanjem", rekla je Brnabić.

Kako je rekla, posledice prošlogodišnje suše pokazale su u kojoj meri poljoprivreda nije opremljena da se nosi sa klimatskim promenama što je bio povod da se krene sa intenzivnim razgovorima kako promeniti pravac razvoja srpske poljoprivrede kako bi bila što otpornija za vremenske nepogode.

Tome svakako doprinose i sistemi navodnjavanja, poput regionalnog podsistema za navodnjavanje "Tisa-Palić" koji je jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Abu Dabi fonda u Vojvodini.

Radovi na tom podsistemu vredni su 4,7 miliona evra, a taj podsistem snabdeva se vodom iz reke Tise i deo je regionalnog hidrosistema Severna Bačka.

"U okviru tog Fonda finansira se 14 projekata - 11 u Vojvodini i tri u centralnoj Srbiji. Drago mi je što sam čula da će ovih 11 projekata biti gotovo do kraja godine, a da je u pripremi još 18, koji će biti finansirani iz istog fonda", rekla je premijerka.

Podvukla je da je, osim navodnjavanja, važna i elektrifikacija polja, kako bi se struja dovela do svake njive, kao i nabavka radarskih protivgradnih sistema, kako bismo se automatski zaštitili "da ne pretpostavljamo kako idu oblaci".

Brnabić je i ovoga puta ukazala na značaj digitalizacije u poljoprivredi, podsetila da je pre nekoliko meseci otvorena prva digitalna farma u Srbiji, gde poljoprivrednici određenim danima mogu da dođu i upoznaju se na novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako je najavila, u septembru bi trebalo da bude postavljen kamen temeljac za zgradu Biosens institute u Novom Sadu.

Dodala je i da će predstavnici tog Instituta uskoro u Briselu potpisati sporazum o korišćenju podataka sa satelita, gde se nalaze svi podaci o kvalitetu zemljišta, vlažnosti, što će omogućiti stručnjacima da savetuju naše poljoprivrednike kako da primene nova znanja.

"To treba da guramo iz sve snage, jer Srbija može da bude evropski šampion u poljoprivredi", istakla je Brnabić.


Zahvalivši se predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, za koordinaciju oko pripreme ovih projekata, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je izjavioda su Pokrajinska vlada i JP Vode Vojvodine za kratko vreme završili pripremu 11 projekata čija je realizacija u toku i najavio nove u narednom periodu.

"Ovo je veliki posao, svedoci smo klimatskih promena i suše koja je bila velika opomena prošle godine, moraćemo mnogo više da radimo u narednom periodu, da bi uz elektrifikaciju polja, i uz dodatne podsticajne mere za one koji žele da nabave sisteme za navodnjavanje bili mnogo zaštićeniji od nepovoljnih klimatskih uslova", istakao je predsednik Mirović.

Pokrajinska vlada obezbedila je sredstva za pripremu projektne dokumentacije, a ovakvi projekti nastaviće se i u drugoj fazi gde će kroz 13 projekata na oko 60.000 hektara biti pripremljena osnova na kojoj će poljoprivredne zadruge i poljoprivrednici povlačiti kanalsku vodu do svojih poljoprivrednih površina, rekao je predsednik Mirović.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada prošle godine izdvojila 126 miliona dinara za pripremu projektne dokumentacije a JP Vode Vojvodine je formiralo posebno projektno odeljenje.

"Cilj je da ove i narednih godina na gotovo 30 lokacija rekonstruišemo dvonamenske i regionalne sisteme i stvorimo uslove za navodnjavanje u AP Vojvodini", rekao je predsednik Mirović.

Podsistem "Tisa- Palić"obezbeđuje vodu za navodnjavanje 35.000 hektara na područjima opština Senta, Kanjiža, Subotica i Bačka Topola kao i za industriju i osveženje vode u prirodnim jezerima Palić i Ludaš.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Tanjug (Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije - Slobodan Miljević)