8 javnih garaža: Limanci spremni i na proteste - protiv "betonizacije" grada i izgradnje garaža


Stanovnici Limana pobunili su se zbog plana da se u ovom delu
grada izgradi osam javnih garaža.

Plan generalne regulacije Limana sa Univerzitetskim kampusom nalazi se na javnom uvidu do 25. maja, a Limanci su se organizovali u inicijative kako bi promenili plan kojim je predviđeno da se na mestu zelenih površina i već postojećih parkinga izgrade garaže, uglavnom sa suterenom, prizemljem i mogućnošću parkiranja na krovu.

Građani protiv izgradnje javnih garaža na Limanu - prikupljaju potpise


Iako su krenuli u organizovanje tek krajem prošle nedelje, inicijative "Sačuvajmo Liman od betona" i "Ne damo park" privukle su pažnju građana.

Lokacije na kojima bi, prema dokumentu, trebalo da budu izgrađene garaže su: Ulica Veljka Petrovića, Milice Stojadinović Srpkinje, ugao Bulevara despota Stefana i Šekspirove, ugao Narodnog fronta i Šekspirove, ugao Narodnog fronta i Balzakove, između ulica Ive Andrića i Heroja Pinkija, ispod planiranih objekata Univerziteta u Novom Sadu, te u okviru Univerzitetskog kampusa.

Biljana S. iz Inicijative "Sačuvajmo Liman od betona" kaže za 021.rs da su svesni toga da problem sa parkinzima u gradu postoji, ali ne smatraju da je uništavanje zelenih površina rešenje. Prema njenim rečima, Grad je prethodnih godina izdavao dozvole za gradnju stambenih i poslovnih objekata, a da se nije vodilo računa o parking prostoru.

"Ono što mi pokušavamo jeste da sprečimo da se zelene površine pokriju betonom. Zelenilo proizvodi kiseonik i kada bismo pronašli neku alternativu možda bismo mogli da klimnemo glavom, ali alternativa ne postoji. Mi negodujemo jer smatramo da Regulacioni plan treba da bude u službi građana, ne pojedinačnih interesa. U tom smislu, mi apelujemo na nadležne da prepoznaju šta je interes stanara Limana", poručuje sagovornica 021.rs.

Građani iz Balzakove i Narodnog fronta poručuju da bi se izgradnjom garaže posekla stabla starija od 30 godina, koje im koriste kao zaštita od izduvnih gasova, buke. U slučaju da se na javnoj raspravi ne prihvate njihove primedbe, građani će izaći na ulicu kako bi odbranili svoj komšiluk.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo, ilustracija

Građani protiv izgradnje javnih garaža na Limanu - prikupljaju potpise

POPULARNO