1.500 izlagača na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu


Na Novosadskom sajmu će od 15. do 21. maja biti održan
85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kome će se predstaviti 1.500 izlagača iz ukupno 30 zemalja, uključujući i Srbiju, najavljeno je na današnjoj konferenciji u Beogradu.

Kako je rečeno, ovogodišnji sajam obeležiće Nacionalna izložba stoke, Izložba poljoprivredne mehanizacije, deset kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, više do 50 stručnih i poslovnih skupova, poklon igra za posetioce...

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je naveo da će se ove godine na sajmu predstaviti Francuska, Austrija, Holandija, Španija, Italija, Izreal, Tunis, Bosna i Hercegovina...

On se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje, dodao je, godinama unazad podržava sve aktivnosti u vezi sa Međunarodnim poljoprivrednim sajmom.

Jedan od zaštitnih znakova tog sajma je poklon igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama, a Cvetković kaže da će ove godine dva srećna dobitnika sa sajma otići sa traktorom, a jedan sa rotofrezom.

Reč je o traktorima "belarus 622" i "john deere 5045 d" i rotofrezi "hisarlar", a kako je najavljeno, tokom sajma će 18. i 19. maja biti održan i Prolećni festival vina na kojem će oko 100 izlagača promovisati najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević je rekao da će se to ministarstvo na sajmu tradicionalno predstaviti na svom štandu u "Master" hali Novosadskog sajma.

"Godinama unazad smo na tom istom mestu i svake godine sa velikim zadovoljstvom pružamo jasnu i nedvosmislenu podršku sajmu koji je brend ne samo Novog Sada, već i Srbije", rekao je on.

Kako je istakao, Ministarstvo poljoprivrede će u cilju povećanja konkurentnosti organizovati izložbu "Kvalitet više" koja će se, dodao je, ove godine realizovati na većoj površini u hali 6 Novosadskog sajma.

"Na jednom mestu predstaviće se proizvodi sa datom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla", naveo je Radošević.

On je, između ostalog, najavio da će 17. maja u Kongresnom centru "Master" biti održana radionica "IPARD - iskustva i mogućnosti" i izrazio očekivanje da će ta radionica izazvati veliku pažnju naših poljoprivrednika.

Ove godine zemlja prijatelj Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Francuska, a ekonomski savetnik u Ambasadi Francuske u Srbiji Žan Pjer Gasto je izrazio zadovoljstvo zbog toga jer je, kako kaže, Međunarodni sajam poljoprivrede jedan od najvećih događaja u oblasti poljoprovrede u regionu.

Na konferenciji je rečeno i da će, kada je reč o mehanizaciji, najskuplji eksponat na sajmu biti samohodna vadilica šećerne repe "holmer" T4-40 koja košta oko 600.000 evra, dok će najskuplji među traktorima biti guseničar "john deere 8345 RT" koji će zainteresovani moći da kupe za 300.000 evra.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo