Život na Islandu kao na drugoj planeti: Ima posla za sve, plata 2.000 evra, niko ne zaključava stanove...


Administrativne poslove završite za desetak minuta preko interneta

Nišlije Jelena i Zoran Panić, sa sinovima Đorđem i Markom, među malobrojnim Srbima su koji žive
na Islandu. Evo kako opisuju život u državi u kojoj svako ima posao i u kojoj nema kriminala...

U toj zemlji ima posla za sve, ima izuzetnu zdravstvenu zaštitu, gotovo da nema kriminala, a administrativne poslove završite za desetak minuta preko interneta...

Panići u Rejkjaviku žive skoro dve decenije, a prvo je u tu ostrvsku zemlju otišao Zoran i to po pozivu jednog fudbalskog kluba.

Uprkos surovoj klimi, kaže Jelena u razgovoru za agenciju Beta, Island je zemlja u kojoj se lepo živi jer država savršeno funkcioniše, nema kriminala, a ima posla za sve koji žele da rade.

"Već sa 14 godina Islanđani počinju da rade lakše poslove i do 16. godine ne plaćaju porez. Grad Rejkjavik obezbeđuje posao preko leta za sve đake koji žele da rade. To su četvoročasovni poslovi, uglavnom na održavanju travnjaka i dečijih igrališta", dodaje ona.

Prema Jeleninim rečima, prosečna plata radnika na Islandu je oko 2.000 evra, ishrana četvoročlane porodice košta mesečno oko 1.000 evra, troškovi grejanja stana od 100 kvadrata su oko 70 evra, a struje oko 60 evra.

"Na Islandu gotovo i da nema kriminala, stanove i kuće preko dana niko ne zaključava, kao i kola. Zbunjeni su kad ih pitate što ne zaključavaju kola, jer kažu zašto bi neko ukrao moja kola, kad ovde svi imaju svoja", istakla je ona.

Gotovo svi administativni poslovi, dodala je Panić, mogu da se završe preko interneta, i među malobrojnim za koje mora da se ode u državnu ustanovu je izdavanje pasoša.

"Da bi dobili pasoš potrebno je da odete do određene kancelarije da bi vas slikali, ali čitava procedura ne traje duže od 10 minuta. Pasoš se dostavlja poštom na kućnu adresu", izjavila je ona.

Prema njenim rečima, zdravstveni sistem na Islandu je verovatno među najboljim na svetu, pregledi nisu skupi ni kad ih sami plaćate, a zdravstveno osiguranje pokriva troškove lečenja tokom godine sve do određenog iznosa. Na snimanja i preglede kod lekara specijaliste ne čeka se duže od tri nedelje.

Ona ističe da Islanđani posebnu pažnju poklanjaju očuvanju ekologije i zdravlja.

"Od malih nogu decu navikavaju da borave što više na otvorenom. Bebe preko dana spavaju u kolicima na terasama bez obzira koliko je hladno i da li vetar duva. Čak vezuju kolica da ih vetar ne bi odneo", rekla je Panić, prenosi Mondo.

Uskršnje praznike Panići su, poput mnogih naših ljudi u dijaspori proveli u Srbiji, a svaki dolazak kući opisuju kao prelazak iz jednog sveta u drugi.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO