Za hektar njive u Vojvodini od 1.000 do 18.000 evra


Kod paora oduvek važi pravilo da su njive najbolja investicija

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda za prošlu godinu, posle trgovine stanovima, u Srbije se najviše trgovalo poljoprivrednim zemljištem, pa se tako u prometu našlo 24.900 parcela.

U svih sedam regiona ili oblasti Vojvodine trgovalo se poljoprivrednim zemljištem, ali su cene bile različite. Najskuplje se hektar poljoprivrednog zemljišta prodavao u Južnobačkom regionu, ali i tu je, naravno, bilo razlike. Tako je za najskuplji hektar zemljišta koji je prošle godine prodat u Južnobačkom regionu, koji pokriva 12 lokalnih samouprava, bilo potrebno 18.000 evra, a za najjeftiniji 2.000 evra.

U RGZ ističu da je srednja vrednost prodatog zemljišta u ovom regionu prošle godine bila 10.300 evra po hektaru, a da je najviša ukupno ugovorena cenu postignuta u okolini Srbobrana, gde je za jedan hektar, 92 ara i 11 kvadratnih metara plaćeno 75.000 evra. U isto vreme, lane je najviša cena po hektaru poljoprivrdnog zemljišta zabeležena u Veterniku, kod Novog Sada, i iznosila je 47.068 evra, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo, ilustracija