Vrtić sakuplja elektronski otpad - pa kupuje igračke


Ukoliko ne znate šta da uradite sa starim, pokvarenim metalnim
ili elektronskim uređajima iz kuće, možete ih odneti do Rumenke, u vrtić "Veseli patuljci", gde će se u ponedeljak od 6 do 17 časova prikupljati ta vrsta otpada.

Svi doneti predmeti biće predati u reciklažni postupak, a prikupljeni novac koristiće se za nabavku igračaka i opreme za decu iz vrtića.

O značaju očuvanja prirode i dobrobitima reciklaže, deca iz vrtića "Veseli patuljci" uče zajedničkom saradnjom roditelja i vaspitača od najranijeg uzrasta.

"Reciklaža je kad uzmemo nešto pa onda napravimo to isto, ali novije. Mislim da je dobro jer nećemo previše trošiti našu prirodu...Okupimo se i onda bacamo što nam ne treba ili recikliramo i pravimo nove stvari od toga... Reciklaža je kad imaš mnogo posebnih kanta, pa onda na svakoj piše šta gde da baciš, ne smeš da mešaš stvari i od tih stvari se napravi ista stvar, samo što je nova", kažu deca iz vrtića.

Prodaja neupotrebljivog elektronskog i metalnog otpada u reciklažnim centrima, kako bi se poboljšali uslovi u vrtiću, ideja je koju su pokrenuli roditelji prošle godine, a podršku je pružilo i udruženje "Komšija".

"Moram da pohvalim roditelje vrtića jer vrlo aktivno učestvuju u ovoj akciji. Naša grupa je jedna od grupa koje već je bila u mogućnosti da dobije sredstva koja su prikupljena na taj način. To je od velikog značaja za naš vrtić, da kupimo igračke ili već šta nam treba", kaže vaspitačica Sanda Petrušić.

"Prikupljanje svog elektronskog otpada i metalnog otpada kako bismo mogli da obezbedimo eko-ostrvo i nove kontejnere i da proširimo domen, odnosno opseg prikupljanja reciklažnog otpada, znači da ne bude to samo plastika i papir, nego i limenke, staklo i još nešto, videćemo", kaže Maja Radujkov, glavni vaspitač vrtića "Veseli Patuljci".

Ovogodišnji cilj vrtića je dovoljno sredstava kako bi se napravilo eko-ostrvo, odnosno nabavile posebne kante za razdvajanje različitih vrsta otpada, dodaju vaspitačice.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija